Diari La Veu del País Valencià
Els partits critiquen que les propostes de resolució del PPCV no respecten la nova normativa del Debat de Política General

Aquest dijous finalitzarà el Debat de Política General amb el debat i votació de les propostes de resolució de tots els grups parlamentaris, que, per primera vegada, no poden superar les dotze iniciatives. Aquesta limitació es va fixar després que les Corts aprovaren modificar la normativa d’aquest debat. No obstant això, els partits d’esquerra i Ciutadans han acusat PPCV de no respectar la nova normativa per no presentar propostes “clares i definides”.

“Els populars tornen a riure’s de la serietat d’aquest debat. En les seues 25 pàgines mesclen educació amb pressupost. Per tant, es farà molt difícil negociar els temes perquè passen d’una qüestió a una altra sense cap lògica. Estudiarem al llarg del dia de hui si votarem o no en contra”, ha advertit la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez.

La portaveu de la formació taronja també ha explicat quins són els principals temes de les seues propostes, entre les quals es troben plantejar una auditoria externa que permeta obtindre dades objectives de si realment convé realitzar en l’hospital de Dénia la mateixa reversió que es va fer al d’Alzira. “Abans que ens torne a costar als valencians una milionada com va passar en el d’Alzira primer s’han de fer estudis”, ha subratllat. Així mateix, ha anunciat un programa que busque “un plurilingüisme real sense cap xantatge” i un pla per a les persones discapacitades.

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mireia Mollà, també s’ha mostrat disconforme amb les propostes dels populars: “Em pareixen que sobrepassen els límits de l’ètica parlamentària. Amb les seues propostes serà difícil que ens sentim còmodes per a negociar. Estan buscant d’alguna manera quedar-se completament sols”.

Pel que fa a les propostes de Compromís, Mollà ha anunciat que, com han fet en els altres dos anys, les presentaran conjuntament amb els socialistes. El principal eix de les propostes és la reivindicació d’un sistema de finançament “just”. En el mateix sentit s’ha expressat el síndic del PSPV, Manolo Mata, qui ha assegurat que la proposta “estrella” serà la d’exigir un nou model de finançament, una condonació del deute i inversions per capita iguals a la mitjana de l’Estat.

La postura del PPCV

Per a la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, les acusacions de la resta de formacions polítiques són un “símptoma de les seues poques ganes de treballar” i de no deixar-los traure a la llum els aspectes que el Botànic “fa malament”. Ortiz ha explicat que dins de les dotze propostes han fet més de 900 aclariments necessaris per a entendre el seu objectiu final.

“Ens hem centrat en la política educativa i en la defensa de la llibertat perquè les famílies puguen elegir els centres on volen que els seus fills estudien. Una de les altres prioritats és acabar amb les llistes d’espera en la sanitat, així com exigir un pla nacional de l’aigua que permeta fomentar el treball agrícola”, ha explicat. L’infrafinançament, a més, és una de les altres qüestions que els populars proposaran capgirar aquest dijous perquè, al parer d’Ortiz, l’actual sistema va nàixer de la mà del PSOE i era dolent “amb Rajoy i ara amb Sánchez”.

Comparteix

Icona de pantalla completa