Diari La Veu del País Valencià
El Congrés insta Sánchez a presentar junt amb els PGE de 2019 el nou model de finançament autonòmic

El Ple del Congrés ha aprovat aquest dimarts, amb el vot en contra del PSOE, una moció pactada per PP, Ciudadanos i Foro Asturias en la qual s’insta el govern espanyol a presentar, coincidint amb el Projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2019, una revisió del sistema de finançament de les Comunitats Autònomes de Règim Comú i les Hisendes Locals.

El text ha tirat avant amb els vots dels partits que ho han pactat, que han recaptat a més el suport de Compromís i Coalició Canària. Unidos Podemos, PNB i Unió del Poble Navarro (UPN) han optat per l’abstenció i només EH Bildu i Nova Canàries han coincidit amb el PSOE a rebutjar la moció. PDeCAT i ERC no han acudit a la sessió plenària perquè han preferit quedar-se a Catalunya per a celebrar la Diada.

Així, la cambra ha instat l’executiu de Pedro Sánchez a escometre una reforma del sistema de finançament autonòmic i local tenint en compte els informes d’experts publicats en juliol de 2017 i amb l’objectiu de resoldre “les insuficiències del sistema”, garantint una sèrie de principis.

Igualtat, equitat i transparència

En concret, la moció remarca la necessitat que es garantisca la “igualtat” en “l’accés efectiu als serveis públics essencials per part de tots els ciutadans espanyols amb independència del territori en el qual residisquen”, i l’equitat, de manera que “no es produïsquen diferències arbitràries en el repartiment de recursos entre les comunitats autònomes ni entre els nivells de finançament de cadascuna d’elles”.

També s’exigeix a Sánchez que aquest nou model respecte al principi de “transparència” i que el mecanisme de repartiment que s’establisca siga “clar i comprensible” i amb “suficiència de recursos, amb la finalitat de cobrir adequadament les necessitats objectives de despesa de cada territori”.

La “corresponsabilitat fiscal” és una altra de les premisses que ha de complir el nou sistema que es demanda al govern espanyol, de manera que es delimite expressament l’àmbit dels serveis comuns garantits pel finançament del sistema i aquells altres addicionals que hagen de ser finançats per les comunitats autònomes amb càrrec als seus propis recursos.

Durant la defensa de la iniciativa, el diputat popular José Vicente Marí Bosó ha atribuït la negativa del govern espanyol a impulsar un nou model al fet que “els seus socis separatistes els impedeixen abordar-lo” perquè els exigeixen “bilateralitat”. “La rectificació sobre aquest assumpte és la que els falta en aquests cent dies de rectificacions”, ha remarcat.

Retrets a l’actitud del PP

Els grups de l’oposició han recriminat al PP que exigisca ara al govern de Sánchez el que no va fer l’executiu de Mariano Rajoy. “Quin morro!”, ha clamat en aquest sentit el diputat de Compromís, Joan Baldoví. “Vostés no van fer res i ara pretenen que el Govern de Sánchez en tan sols cent dies resolga aquest assumpte”, els ha etzibat el socialista Patxi López, qui ha defensat l’esmena presentada pel seu grup.

En aquest text, que no ha sigut acceptat pel PP i, per tant, no s’ha votat, el PSOE advocava per culminar “amb caràcter urgent la constitució del grup de treball de caràcter polític per a la reforma del sistema de finançament” aprovat el passat 19 de juliol perquè celebrara la seua primera reunió abans que finalitze aquest mes.

A més, advocava per incloure en el projecte de Pressupostos les mesures que es consensuen en el Consell de Política Fiscal i Financera, per a, “tenint en compte la situació particular de la comunitat autònoma i del conjunt d’aquestes”, reduir “les conseqüències negatives del retard de la reforma” del model caducat.

Comparteix

Icona de pantalla completa