Diari La Veu del País Valencià
Un milió de persones omplin la Diagonal de Barcelona per la Diada de Catalunya

La Diagonal de Barcelona s’ha omplit de gom a gom minuts abans d’arrancar oficialment l’acte de la Diada per la República catalana. Aquesta artèria de la ciutat s’ha omplit a vessar de punta a punta, des de la paça de les Glòries fins a Palau Reial. En total, els participants s’han repartit en 38 trams –tenint en compte que hi ha un tram zero.

A les 17.15 hores s’ha donat el tret d’eixida a una gran onada de so que, en arribar al destí final, ha enderrocat un mur per a simbolitzar que els ciutadans poden superar els obstacles per a implantar la República catalana com a objectiu final. Els concentrats vestien la samarreta de color coral, inspirada en el color de les brides de l’urna utilitzada en l’1-O, i anaven carregats amb estelades i pancartes amb diferents missatges.

La manifestació de la Diada per la República catalana ha congregat al voltant d’un milió de persones, segons la xifra que ha comptabilitzat la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els participants han ocupat uns sis quilòmetres de recorregut entre la plaça de les Glòries i el Palau Reial, que a banda de reclamar la República han cridat per l’alliberament dels polítics independentistes presos i pel retorn dels exiliats.

Dues hores abans de l’hora oficial d’inici de la concentració, la Diagonal de Barcelona començava a omplir-se de gent. Diversos carrers de l’Eixample acollien llargues fileres d’autocars aparcats, els centenars de vehicles que han portat gent d’arreu de Catalunya. A aquella hora l’organització demanava als participants que es col·locaren als seus trams -entre el 0 i el 37– perquè puntualment a les 17.14 hores poguera començar l’onada de so, el tret distintiu de la concentració d’aquest any. Uns 6 quilòmetres de recorregut que poc abans de l’arrencada oficial de l’acte estaven plens a vessar de punta a punta, des de la Plaça de les Glòries fins al Palau Reial.

Minuts abans de les 17.14 hores una colla de grallers ha interpretat el toc de matines des del tram 37 i instants després s’ha fet silenci a la Diagonal. L’actor Toni Albà ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i fer l’anunci del toc. Els concentrats també han abaixat les pancartes i banderes.

A l’hora assenyalada, el tro d’un coet ha trencat el silenci al tram 37 i ha generat una gran onada sonora que ha avançat i crescut progressivament fins arribar al tram 0, entre les pancartes i els cartells que els assistents han alçat quan l’onada ha passat per la seua zona, a manera simbòlica de fer sentir la seua veu.

Quan l’onada ha arribat a l’escenari, s’ha fet caure un mur d’attrezzo de grans dimensions instal·lat a l’escenari del Palau Reial, que feia referència als obstacles superats i a superar per fer efectiva la República catalana. El mur estava format per una infraestructura metàl·lica on hi havia representats el rei Felip VI, una roda de hàmster i el 155. Diversos actors han sacsejat el mur i han començat a tombar algunes de les seues peces sota els crits d”Independència’, ‘Ni un pas enrere’, ‘Sempre ferms’ o ‘Els carrers seran sempre nostres’.

Una vegada s’ha tombat el mur, hi ha hagut diversos parlaments en defensa de l’anhel independentista d’assolir una república catalana i en defensa dels polítics empresonats i exiliats. Un dels tons més reivindicatius ha estat el de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que ha demanat al Govern que es torne a preparar per a un “embat” i que no implore permisos “que no arribaran mai”.

La reivindicació independentista ha protagonitzat grans manifestacions amb motiu de l’11 de setembre. La primera va tindre lloc en 2012 i, segons xifres de la Guàrdia Urbana, va congregar vora 1,5 milions de persones sota el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’.

Un any més tard la manifestació de la Via Catalana va recórrer el país de punta a punta i va traure 1,6 milions de persones al carrer, segons el Departament d’Interior de la Generalitat. La V de la Diagonal de 2014 va arribar a 1,8 milions, també segons la Guàrdia Urbana, i la ‘Via lliure a la República Catalana’ del 2015, a 1,4 milions.

En 2016 es van organitzar diferents actes a Berga, Lleida, Salt, Tarragona i Barcelona. La capital catalana va congregar 540.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Finalment, la manifestació de la ‘Diada del Sí’ organitzada per l’ANC i Òmnium Cultural en 2017 va congregar al voltant d’un milió de persones al passeig de Gràcia i al carrer Aragó de Barcelona, també segons dades de la Guàrdia Urbana.

Comparteix

Icona de pantalla completa