Diari La Veu del País Valencià
Podem constata els avanços però critica la lentitud de les reformes i el triomfalisme econòmic

La tercera pota del Botànic no està del tot satisfeta amb els resultats obtinguts després de tres anys i escaig de legislatura. Per a Podem queden moltes coses a fer dins dels tres objectius que, en opinió del portaveu, Antonio Estañ, vertebren el pacte de govern amb Compromís i PSPV: “Acabar amb la xacra de la corrupció, crear un model social just i sostenible i recuperar els serveis públics”.

Estañ ha anunciat, però, que continuaran donant suport a “les polítiques que caminen en la direcció que va marcar la ciutadania”, però que assenyalaran “quan es mira més la calculadora que la brúixola” perquè el Consell “no es desvie de les necessitats de la gent”.

Podem veu insuficient que Ximo Puig es marque “com a vara de mesurar” els governs del PPCV i ha defensat que el criteri d’excel·lència s’ha de basar en “les expectatives de la ciutadania”. Tot i reconéixer “molts assoliments”, Estañ ha detectat “manca de convicció” per a arribar fins al final en algunes reformes.

Ha criticat, per exemple que no haja desaparegut l’ombra del finançament il·legal dels partits i que no s’haja apartat “el braç empresarial de Gürtel de la contractació pública”. Això ha fet, a parer del líder de Podem, que el País Valencià no siga encara “l’exemple” del nou paradigma polític anunciat per Puig.

L’existència d’hospitals privatitzats i de barracons educatius han sigut dos dels exemples que Estañ ha esmentat per a demostrar que la reversió dels anys de govern del PPCV no ha avançat prou. Ha ironitzat també al voltant del fet que ha anomenat “ximoanuncis” que no acaben de complir-se.

El principal retret d’Estañ a Puig ha sigut que no s’haja avançat tot el possible per “manca de concreció”, per “por” i per fer massa “càlculs electorals” en compte de seguir la lògica de les necessitats i voluntat dels ciutadans. Entre els exemples de “continuisme”, Estañ ha esmentat el fet que les diputacions provincials “continuen balafiant” els diners públics.

El cap de Podem s’ha declarat “orgullós” de l’obra del Botànic, però ha advertit del “triomfalisme”, sobretot en matèria econòmica quan el poder adquisitiu dels valencians ha caigut un 2,3% des de 2015 i molts ciutadans pateixen encara “precarietat laboral”.

Podem, però, “no demanarà impossibles” al Consell ni exigirà que “en sis mesos” es redrecen totes les insuficiències. La seua exigència se centrarà en el fet que el govern de Ximo Puig mantinga “una visió de futur i unes prioritats clares” per tal que la propera legislatura siga la del “canvi real” i no com aquesta, “de transició”.

Puig demana més temps

El president Puig ha admés que “tot procés de transformació té els seus temps” i ha demana “més profunditat temporal” perquè el canvi siga inexorable. El cap del Consell ha explicat que s’han hagut de dedicar moltes energies a “posar ordre” i s’ha patit l'”escassesa econòmica i el deute” públic acumulat.

Malgrat tot, ha reivindicat un “resultat positiu” general que justifica un “optimisme crític”. També ha posat límits a la velocitat de les reformes des del moment que el seu concepte de canvi passa per una “transformació reformista” i no per una “revolució”.

En referència a l’exigència de Podem d’expulsar les empreses corruptes dels contractes públics, Puig ha puntualitzat que existeix la limitació de la “seguretat jurídica” perquè “les empreses, com els ciutadans, tenen els seus drets”.

Comparteix

Icona de pantalla completa