Diari La Veu del País Valencià
Més de 460.000 catalans recorreran Barcelona en una Diada marcada pel suport als presos polítics i exiliats

Els catalans celebren aquest 11 de setembre la seua Diada. Segons ha informat l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), organitzadora dels actes de la vesprada, s’han omplit tots els trams de la manifestació d’aquest 11 de setembre a la Diagonal de Barcelona, amb 460.000 inscrits. L’esdeveniment té l’objectiu, segons indiquen els organitzadors, de “reclamar el mandat de l’1 d’octubre”.

La manifestació està formada per 37 trams repartits per tota l’avinguda Diagonal, que es van acabar d’omplir aquest dilluns de vesprada, segons va informar l’organització. Els manifestants estan convocats a partir de les quatre de la vesprada al seu tram per a celebrar una Diada carregada de simbologia i marcada pel suport als “presos polítics i els exiliats”.

Pel que fa a la xifra d’autobusos contractats per a desplaçar manifestants, l’ANC afirma que n’hi ha 1.500. A banda, indica que s’han venut 275.000 samarretes commemoratives de l’efemèride d’aquest dimarts. Les xifres, subratllen els organitzadors, “permeten ser molt optimistes de cara a la mobilització de demà”.

L’ANC també ha obert, com ha fet en altres ocasions, la denominada ‘Fila 0’, per a persones que no puguen assistir a la manifestació o que no hagen tingut temps d’inscriure’s.

Superar els obstacles per a aconseguir la república

La caiguda d’un mur a la Diagonal organitzada per l’ANC simbolitzarà que els ciutadans poden superar els obstacles per implantar la República catalana com a objectiu final. Segons va explicar l’ANC, a partir de les 17.14 hores al tram 37 es donarà el tret d’eixida a l’acció amb un coet i es generarà una onada sonora que anirà avançant fins al tram 0. El so farà caure un mur, format per una infraestructura metàl·lica en què estaran representats el rei Felip VI, una roda de hàmster i el 155.

Amb la caiguda del mur, que simbolitza els obstacles superats i a superar, se simbolitzarà el concepte de República catalana com a objectiu final. Segons detalla l’ACN, a banda de reclamar la independència catalana, es vol demostrar que “la força de la gent pot abatre murs i superar per a aconseguir el nostre objectiu”.

Mentre no comence l’acció, entre les quatre i les sis menys quart, hi haurà diverses activitats, com per exemple música i castells, per alleugerir l’espera fins a les cinc.

Reaccions polítiques

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat aquest dimarts la Diada mitjançant una piulada a Twitter on advoca per un 11 de Setembre de “convivència, respecte, diàleg i entesa”. “Que aquest 11 de setembre siga un dia de celebració i orgull per una cultura, una llengua i una història que uneix tots els catalans i catalanes. Per la convivència, el respecte, el diàleg i l’entesa”, escriu per tancar en català amb: “Bona Diada 2018 a tothom!”.

Per la seua banda, el president del parlament català, Roger Torrent, ha qualificat la Diada d’enguany com “excepcional” perquè assegura que l’existència “de presos polítics i exiliats polítics” la fa diferent. “És una situació injusta que reclama llibertat, com la reclama la majoria del país. Estic convençut que la Diada s’aprofitarà per dir que volem llibertat, que no se’ns retallin drets civils i polítics, i que volem els presos i exiliats aquí, a casa i fent política”. I és que per a Torrent, la “solució al conflicte” que demana “serà política i democràtica, que és el que han plantejat sempre els que estan a presó o a l’exili”.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera ha assegurat aquest dimarts a través d’un missatge al seu compte de Twitter que la Diada hauria de ser la “festa autonòmica de tots els catalans” i ha acusat el nacionalisme català de “segrestar-la” i convertir-la en una jornada d’exclusió, odi i atac a Espanya. “Tant de bo tinguem un govern català que ens permeta tenir una Diada de tots”, sentencia. Ciutadans no ha assistit als actes institucionals del govern català per la Diada i en celebrarà un de paral·lel aquest dimarts a Barcelona.

Comparteix

Icona de pantalla completa