Diari La Veu del País Valencià
Troben restes humanes en una possible fossa de la Guerra Civil al Toro

Un equip d’arqueòlegs ha localitzat en una trinxera del municipi castellonenc del Toro restes humanes que podrien pertànyer a soldats desapareguts en plena Guerra Civil, durant la Batalla de Levante que es va lliurar en l’estiu de 1938, i que haurien sigut soterrats en una fossa comuna.

De confirmar-se aquesta troballa, seria una més de les 37 fosses localitzades al territori comprés entre Peña Juliana (Begís) i el turó de la Salada, al Toro. El coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH), Matías Alonso, ha explicat a EFE que la troballa es va produir aquest diumenge, en el marc de les sisenes Jornades d’arqueologia i antropologia forenses aplicades a la Guerra Civil que se celebren anualment. “Una de les sessions d’aquestes jornades, la de diumenge, tenia com a objectiu començar el procés legal de descobriment d’una possible fossa de soldats desapareguts en la Batalla de Levante en l’estiu del 38”, ha assenyalat.

Va ser un veí del Toro, Miguel Munera, qui va contactar fa uns mesos amb el GRMH per a anunciar que havia trobat unes restes que podien ser la part visible d’una nova fossa. El grup memorialista va cridar posteriorment al grup d’arqueòlegs d’ArqueAntro i a la Delegació del govern espanyol per a donar suport a la convocatòria d’aquest cap de setmana, a la qual han assistit el seu titular, Juan Carlos Fulgencio, i la subdelegada a Castelló, Soledad Ten, junt amb diversos alcaldes i alcaldesses de la zona.

L’equip d’ArqueAntro va iniciar “els primers passos que legalment s’han de donar”, com senyalitzar amb GPS i realitzar una inspecció visual sense tocar les restes, ha explicat Alonso. “Efectivament es va concloure que podem estar enfront d’una nova fossa localitzada en una trinxera, presumiblement republicana, i que davant les presses per evacuar davant l’avanç de les tropes franquistes va fer que els morts en batalla foren enterrats allí mateix”, ha indicat.

La sessió ha comptat amb l’assistència de diverses famílies de desapareguts en la contesa bèl·lica, “que es van emocionar bastant després d’una recerca en aquest ampli territori, en la qual no hi ha llistats ni informació, excepte la que van donar els paisans, i que davant l’aparició de qualsevol vestigi els renaix l’esperança”.

Segons el GRMH, la Delegació del govern espanyol ha expressat el seu compromís en la recerca de desapareguts en la Guerra Civil, “la qual cosa demostra que vénen nous temps en aquesta antiga assignatura pendent que tenim tots”. Els ossos humans localitzats s’entrelluquen en la superfície d’aquesta trinxera en Peña Salada “però fins que no s’excave no sabem si és d’un sol cos o n’hi ha més”, ha afegit.

El següent pas serà escometre les prospeccions “i en això estem, perquè fa falta pressupost i projecte. De moment el primer pas està donat. Veurem si alguna institució es fa càrrec”, segons Alonso. Des del GRMH no descarten la via del micromecenatge després de l’experiència de Borriol (la Plana Alta), on es va exhumar una fossa de la Guerra Civil a través d’una campanya per aquest mètode virtual.

Comparteix

Icona de pantalla completa