Diari La Veu del País Valencià
Banyeres de Mariola inaugura un museu dedicat al món de la farmàcia

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola (l’Alcoià) inaugura aquest dissabte a partir de les 18.00h el Museu de la Farmàcia, ubicat a la casa contigua a l’oficina de Turisme del parc municipal de Vil·la Rosario. El consistori ha habilitat aquestes dependències per a exposar de manera permanent “una interessant col·lecció d’objectes relacionats amb tot allò que envolta el món farmacèutic, com ara els recipients, l’instrumental de laboratori, els rètols i la publicitat”, expliquen en un comunicat. El museu ocupa dues zones de la casa: una permanent que podrà visitar-se de 12.00h a 13.30h i una altra que pròximament albergarà exposicions temàtiques temporals.

En aquestes instal·lacions els visitants podran conéixer els detalls i l’aspecte dels espais de la botiga, la rebotiga i el laboratori i quins usos específics tenien cadascun d’ells. En el museu també es dedica un espai a repassar la història dels establiments farmacèutics de Banyeres de Mariola, amb una cronologia que recull els esdeveniments i fets més rellevants de cada farmàcia del municipi.

El fons del museu s’ha constituït gràcies a les cessions de diferents persones, expliquen els responsables, i destaquen “el volum de material proporcionat pel farmacèutic Blas Francés Camarasa, natural de Banyeres de Mariola”.

Viatjar a altres èpoques a través de la ciència farmacèutica

El nou museu de Banyeres de Mariola convida a descobrir el desenvolupament de la disciplina farmacèutica des de l’antiga Babilònia fins als sistemes sanitaris contemporanis. També s’ofereix un recorregut per un taulell, una rebotiga i un laboratori químic per a conéixer els usos i les característiques de cadascun dels racons de la farmàcia. Ací s’exposen, per exemple, col·leccions de pots de porcellana i vidre decorats amb vores d’or i inscripcions llatines, pots de farmàcia, xaroperes, pots per a ungüents i didals per a oli per a conservar els remeis mèdics.

Pel que fa a l’equipament de la rebotiga, hi ha balances, pesos i morters, matrassos de destil·lació, planxes i rodets per a píndoles, instruments per a estendre emplastres, premses i plegadores de paper, entre d’altres. Aquest nou museu també permet conéixer com era la publicitat de segles passats, amb cromos, targetes postals, fullets i prospectes, revistes especialitzades i reculls de premsa.

Un conjunt de museus per a enriquir l’oferta turística i cultural

El Museu de la Farmàcia forma part d’un conjunt de museus “que fan Banyeres de Mariola una destinació turisticocultural molt atractiva”, descriuen fonts municipals. El nou museu està situat al parc municipal de Vil·la Rosario, un paratge singular on tenen cabuda el Museu Torre Font Bona, el Museu de l’Espardenya, el Museu Valencià del Paper, el Museu de la Paraula i, ara, el Museu de la Farmàcia. “Aquesta proximitat entre ells permet fer una oferta molt atractiva, tant a l’alumnat de col·legis com a visitants per turisme i ajuda que l’Ajuntament de Banyeres de Mariola optimitze els recursos de personal”, assenyalen des del consistori.

Comparteix

Icona de pantalla completa