Diari La Veu del País Valencià
Montón exporta el model de sanitat universal valencià a l’Estat amb el vot en contra del PP

El Congrés ha donat llum verda aquest dijous a la recuperació de la Sanitat Universal que el govern espanyol ja havia engegat el passat mes de juliol a través d’un decret llei. Tots els grups parlamentaris han votat a favor de la iniciativa parlamentària, excepte el PP que ha votat en contra i Ciutadans que s’ha abstingut.

La implicació de la ministra de Sanitat, Carmen Montón, amb aquest assumpte ve d’abans, atés que quan es trobava al capdavant de la Conselleria de Sanitat aquesta va ser una de les seues prioritats tot i que el Tribunal Constitucional li la va tombar per un recurs interposat per l’aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

La votació d’aquest dijous al Congrés no té res a veure amb la que va tindre lloc a les Corts amb la mateixa mesura. En aquella ocasió, també tots els grups parlamentaris van votar a favor, inclús Ciutadans i els populars valencians, a diferència del que han votat aquest dijous els seus companys al Congrés.

“És una norma que dignifica l’acció política i que tinc l’orgull de portar a aquesta càmera”, ha assegurat Montó des de la tribuna d’oradors del parlament espanyol. La socialista també ha explicat que el caràcter urgent d’aquesta norma està justificat “per millorar la salut universal de les persones que van quedar excloses i del conjunt de la societat en general”.

“Una societat justa no deixa a ningú arrere”, ha destacat la ministra, que ha apel·lat a triar entre “la universalitat o l’exclusió: açò diferencia la manera de fer política i la visió que es té de la societat”.

Inspirats en el Botànic

Amb aquesta nova mesura, el govern espanyol copia una de les principal polítiques que el Botànic ha fet en aquestos darrers anys en matèria de sanitat. De fet, des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa ja va assegurar que volia inspirar-se en les mesures que el govern valencià ha deixat enllestides en el que va de legislatura. Tant s’ha fixat el president de l’Estat amb el Consell, que fins i tot ha copiat les escapades que el govern valencià fa cada estiu per fer una valoració de la gestió i dels assumptes que queden pendents.

Comparteix

Icona de pantalla completa