Diari La Veu del País Valencià
Sagunt restaurarà la zona del delta del riu Palància per a convertir-la en un parc públic

L’Ajuntament de Sagunt (el Camp de Morvedre) gestionarà la zona del delta del riu Palància, un àmbit territorial d’uns 130.000 metres quadrats de superfície, i la restaurarà per a convertir-la en un parc públic.

Aquest tràmit correspon al lliurament per part del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient al consistori de les obres definides en el projecte d’adequació de la desembocadura del riu Palància per a la seua transició ecològica ja executat fa anys, segons ha explicat el consistori en un comunicat. Així mateix, s’ha designat com a representants municipals per a la subscripció de l’acta de les obres el regidor d’Urbanisme i Sostenibilitat, Pablo Abelleira, i al cap de la secció d’Urbanisme.

L’edil ha explicat que es tracta d’un “un medi idoni per al desenvolupament de les competències municipals pròpies d’un parc públic que va encaminat a l’ús públic comú d’una zona verda o per a lliure gaudi de la ciutadania, seguint els principis generals d’integració paisatgística, no degradació de l’ecosistema i accessibilitat per a tots els visitants”.

Planificar el desenvolupament ecològic paisatgístic i socioeconòmic de l’àrea

L’àmbit territorial està quantificat en 129.646 metres quadrats de superfície, als quals s’afegeixen camins i sendes executats amb l’objectiu de millorar l’entorn. Aquesta superfície “no és domini públic hidràulic ni forestal de muntanya de ribera”, ha indicat Abelleira. No obstant això, ha afegit que una xicoteta part sí que està inclosa en el domini públic marítim terrestre.

En l’acord assolit amb la Confederació està la creació d’una comissió tècnica per a planificar el desenvolupament ecològic paisatgístic i socioeconòmic de l’àrea del delta i la seua interconnexió municipal i supramunicipal.

També es preveuen accions per a solucionar les “mancances i problemàtiques” de la zona, com les ocupacions temporals dels terrenys expropiats, quantificades en 2.207 metres quadrats, les brosses i elements estranys que es retiraran a un abocador autoritzat, alteracions topogràfiques amb sostracció d’àrids sense justificació tècnica i elements arbustius o arboris secs, malalts i els de caràcter no autòctons que es netejaran.

L’acord municipal ha comptat amb l’aprovació de l’equip de govern municipal –que conformen Compromís, EUPV, ADN Morvedre i PSPV-PSOE– i de l’oposició –Iniciativa Porteña, Ciutadans i el grup de no adscrits–, amb l’abstenció del PP.

Un sender blau entre els passejos marítims de Sagunt i Canet d’en Berenguer

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria d’Infraestructures van començar a executar en 2007 el projecte d’adequació del riu Palància. Les actuacions comprenien l’eliminació del llit del riu dels abocaments de residus sòlids amb l’objecte de millorar la capacitat hidràulica i la restauració paisatgística de l’entorn orientada a restablir el seu estat d’origen.

Aquesta adequació incloïa també la plantació d’un dels 32.000 arbres que poblaran el delta del Palància. L’objectiu era la recuperació del riu des d’un punt de vista ambiental, social, cultural i econòmic, en crear una zona natural per a ús públic.

Aquestes gestions possibilitaran el projecte de Sender Blau al delta del riu Palància entre els passejos marítims de Sagunt i Canet d’en Berenguer, que “suposarà regenerar l’àrea que serveix de connexió per als vianants i amb bicicleta entre Port de Sagunt i Canet d’en Berenguer”.

Comparteix

Icona de pantalla completa