Diari La Veu del País Valencià
Els experts adverteixen que l’incendi de Llutxent va arrasar les poblacions d’aus en la zona

La Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) ha advertit que l’incendi de Llutxent (la Vall d’Albaida) que va arrasar més de 3.000 hectàrees a principis d’agost ha “arrasat” les poblacions d’aus de sis termes municipals.

La desaparició de la vegetació natural a causa de l’incendi ha suposat el minvament considerable de les seues poblacions d’aus, que podrien tardar entre dues i tres dècades a recuperar-se i aconseguir els valors previs a la catàstrofe, segons els experts.

Així ho desvela un estudi de l’organització, que quasi dos mesos abans de l’incendi va fer un seguiment de les poblacions d’aus presents en aquestes comarques del sud.

El treball de camp, que serà publicat pròximament en el primer Atles de les aus de València, va confirmar la presència en les zones que després s’han cremat més de 50 espècies d’aus, entre elles algunes rapaces de gran valor per la seua vulnerabilitat com l’àguila cuabarrada, l’àguila real i el falcó pelegrí. També s’han vist afectades espècies que es reprodueixen en uns pocs racons de la zona, com el mosquiter comú i el durbec.

Entre les zones afectades per l’incendi, han destacat la desaparició de grans superfícies de bosc mediterrani, on habiten espècies típiques de la província i que no es troben en altres països europeus. A més, l’incendi va afectar també hàbitats escassos, com el roure del Surar a Pinet o alguns barrancs de Barx, Gandia i Quatretonda, de gran valor ecològic.

Comparteix

Icona de pantalla completa