Diari La Veu del País Valencià
La tensió entre els Estats Units i la Xina retarda a 2020 la mostra dels Guerrers al MARQ

Les tensions entre els governs dels Estats Units i la Xina ha obligat a retardar un any, de 2019 a 2020, l’exposició d’onze peces originals de l’exèrcit xinés de terracota dels Guerrers de Xi’an en el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ), dependent de la Diputació.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez (PP), sobre l’exposició inicialment prevista per al pròxim any d’onze peces originals del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat, procedents del Museu Nacional de la Història de Shaanxi. Aquestes tensions s’han produït a causa d’una recent exposició dels Guerrers en Philadelphia, als Estats Units, on un visitant va trencar accidentalment un dit de la mà d’una de les peces originals. Aquest incident va donar origen a un procés judicial que es preveu que concloga abans que acabe 2018 i que ha sigut el principal motiu que ha originat el retard de l’exhibició en el MARQ alacantí.

L’exhibició que es prepara a Alacant consisteix en una desena de soldats i la figura d’un dels escassos cavalls que es conserven. Aquesta mostra en el MARQ (millor museu Europeu en 2004) duplicaria les peces dels Guerrers de Xi’an exhibides fins ara a Espanya (Barcelona, Madrid i València) i es complementa amb un centenar de peces més que permetran conéixer la importància del primer emperador unificador de la Xina.

Fins al moment han aparegut en Xi’an més de 8.000 soldats de grandària lleugerament superior al natural, abillats amb uniformes d’acord amb el seu rang, amb armadura, pintats de colors brillants –encara que quasi no queden restes d’aquestos pigments– i cadascun amb un rostre diferent. Per a pal·liar aquest inesperat retard, el MARQ ha tancat l’arribada per al pròxim any d’una altra gran exposició que, amb el títol ‘Iran: Bressol de Civilitzacions’, estarà formada per 194 peces de gran valor, entre elles 20 d’or.

Aquesta mostra procedent del Museu Nacional d’Iran, a Teheran, i que actualment s’exhibeix en Assen (Holanda) després de passar per Bonn (Alemanya), revelarà als visitants la gran cultura del país persa des de la primera presència humana, fa uns 300.000 anys, fins a pràcticament l’actualitat. Assiris, perses –amb Darios i el fred dels arquers de Persèpolis– i la posterior conquesta islàmica són alguns dels continguts en els quals se centrarà l’exposició.

Després d’Alacant, la col·lecció iraniana es dirigirà a Dinamarca abans de tornar a Teheran, segons un comunicat de la Diputació d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa