Diari La Veu del País Valencià
L’economia valenciana creix un 2,9% la primera meitat de 2018 però es veu afectada per la incertesa internacional

El PIB valencià ha crescut un 2,9% la primera meitat de l’any, per la qual cosa el ritme d’expansió de l’economia segueix estable en 2018, però s’observen signes de desacceleració en el segon trimestre de l’any per la incertesa internacional.

Segons dades d’AIReF (autoritat independent de responsabilitat fiscal espanyola) proporcionades per la Cambra de Comerç, “la desacceleració en l’àmbit estatal ha sigut major en una dècima, per la qual cosa l’economia valenciana torna a créixer lleugerament per sobre de la mitjana espanyola, però no s’ha reflectit en el mercat laboral, ja que l’ocupació segueix augmentant fins a aconseguir un increment anual del 4,3% en el segon trimestre de 2018”.

La Cambra de Comerç, en un comunicat, ha informat que l’entorn econòmic mundial és de creixement global però “s’acumulen els riscos a la baixa”. És per això que la Comissió Europea “ha rebaixat en juny les previsions de creixement de la Unió Europea per a enguany, del 2,3% al 2,1%, i per a l’economia espanyola l’ha situat en el 2,8%”.

Les raons per a aquesta revisió a la baixa es troben en l’esgotament dels punts favorables i l’aparició de nous riscos a escala mundial com “l’augment dels preus del petroli, el diferent ritme de la política monetària dels Estats Units i la Unió Europea i l’augment del proteccionisme en l’àmbit mundial, sobretot liderat pel nou govern nord-americà”.

Des de la perspectiva valenciana, la fortalesa de l’economia està suportada per “una robusta demanda interna, tant de consum com d’inversió i pel dinamisme del sector serveis, que suposa el 70% del PIB regional i el major generador d’ocupació de la Comunitat, amb un creixement anual del 7,7%”.

La Cambra de Comerç ha explicat que les activitats de distribució comercial, les activitats professionals i administratives, i en menor mesura, el transport, “són les que registren el major dinamisme al llarg de la primera meitat del 2018, superant fins i tot les taxes registrades en 2017”.

D’altra banda, “l’índex de producció industrial de la Comunitat Valenciana ha retrocedit un 0,4% en el primer semestre de 2018” i algunes branques industrials “que han patit una major reculada han sigut les dels béns de consum –sobretot el calçat, el tèxtil i la confecció–, l’automòbil i la maquinària”.

Un dels principals factors que expliquen l’evolució de les diferents branques industrials és “el comportament dels mercats exteriors, ja que en el primer semestre de 2018 les exportacions han crescut només un 2,1%, per sota de la mitjana espanyola (que està en un 2,9%)”.

Segons la Cambra de Comerç, els mercats més dinàmics per als productes valencians han sigut “el nord d’Àfrica, Llatinoamèrica –especialment Mèxic, el Perú, el Brasil, Xile– i, en menor mesura, el mercat europeu”, mentre que s’ha detectat “una reculada de vendes en el Regne Unit, països de l’Orient Mitjà i la Xina”.

A més, el turisme valencià continua registrant rècords, amb més de 4.100.000 visitants en els sis primers mesos de 2018, la qual cosa suposa un increment del 5,1% anual, però sense arribar a les dades històriques de 2017 (18,6%).

“Amb més de 2 milions d’ocupats en el segon trimestre de 2018 i una taxa d’atur del 15,6% de la població activa, el mercat laboral de la Comunitat Valenciana se situa en nivells de principis de 2009, en l’inici de la crisi econòmica”, ha conclòs la Cambra.

Comparteix

Icona de pantalla completa