Diari La Veu del País Valencià
Reclamen la gravació obligada dels testimonis estrangers als judicis
RedactaVeu / Europa Press / Alacant

El president de l’Audiència Provincial d’Alacant, Vicente Magro, ha reclamat una reforma legal que incloga la “obligatorietat” de prendre declaració “preconstituïda -i gravada-, en els jutjats d’instrucció” a les víctimes d’aquests processos, ja que moltes, en el cas del País València, són estrangeres, i quan se celebra el judici “han de venir, per exemple-, des d’Holanda o hem de prendre-li declaració per videoconferència”.

Vicente Magro ha fet aquesta petició durant la roda de premsa en la qual ha presentat el balanç d’assumptes abordats per l’Audiència d’Alacant en 2013, que ha registrat un increment del nombre de macrojudicis -els que tenen més de cinc encausats- com a conseqüència d’una “major eficàcia policial” i per l’existència de més delinqüència organitzada.

Segons Magro, “el legislador hauria de valorar la complexitat d’aquests casos” perquè “les víctimes declaren en els jutjats d’Instrucció”. Així mateix, ha posat com a exemple casos de violència de gènere, on, amb aquesta forma de prendre declaració, s’evitaria que el 12 per cent de les víctimes es negaren a declarar en els judicis.

Pel que fa al balanç, Vicente Magro ha destacat que mentre el nombre d’assumptes que ingressen en la secció penal s’ha incrementat des del 2011 fins al 2013 en un 18,55 per cent, en l’àrea civil la xifra s’ha reduït en el mateix període en un 25,64 per cent.

Menys recursos d’apel·lació per les taxes judicials

El descens en l’ordre civil es deu en part, segons Magro, a les taxes judicials perquè “recórrer a l’Audiència Provincial costa 800 euros, i si es vol arribar al Tribunal Suprem ha d’aportar 1.200 euros més”, ha concretat Magro. El president de l’Audiència d’Alacant ha assenyalat així que les conseqüències són un descens del nombre de recursos d’apel·lació.

Per contra, en l’àmbit penal, considera que la resposta de l’Audiència està sent “eficaç pel treball dels funcionaris”, que ha permès resoldre “quasi 7.000 assumptes”. En tot cas, ha agraït al Tribunal Superior de Justícia valencià i al Consell General del Poder Judicial que s’haja dotat de reforços l’Audiència amb magistrats en comissió de serveis, que deixen els seus jutjats “per a dedicar-se al cent per cent a l’Audiència”. “Açò ens permetrà que el penal tinga un magistrat més i ens ajudarà en els macrojudicis”, ha seguit Magro.

El president de l’Audiència d’Alacant ha assenyalat, d’altra banda, que el 57 per cent dels assumptes que van a la mediació civil i penal acaba en acord, amb la qual cosa els jutges poden derivar els assumptes, que d’aquesta manera resulten “més econòmics” per als ciutadans i “més ràpids”.

Mediació penal per a evitar judicis

“Des de la Conselleria de Justícia tenen la intenció de promocionar i promoure la mediació penal”, de la qual Alacant és pionera i que “té un índex d’eficàcia del 57 per cent”, ha explicat. Magro ha explicat que amb aquest sistema es rep la víctima i l’acusat “per separat” i se cerca un “pacte”, que consisteix en “el perdó” i la “consignació de la indemnització”, tot un bloc que implica que no hi haurà judici i sí una rebaixa de la pena per al denunciat.

Per a Magro, la mediació és positiva perquè “no ens interessa omplir les presons de gent amb casos menys greus. Sinó que el ciutadà marxe satisfet, que vaja cobrant la indemnització i no acabar en un judici que pot acabar el tema en una insolvència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa