Diari La Veu del País Valencià
La Biblioteca Valenciana publica en línia la col·lecció de fotografies de la Guerra Civil de ‘Finezas’

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha començat la publicació de la col·lecció de fotografies de la Guerra Civil espanyola de Joaquín Sanchis Serrano ‘Finezas’ a la Biblioteca Valenciana Digital (Bivaldi).

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, les fotografies que fins al moment guardava la Biblioteca Valenciana en els seus dipòsits i que podien ser estudiades a les sales de consulta, ara poden ser visualitzades a la web de la Biblioteca Digital Valenciana en la secció de col·leccions i sota el nom de ‘Finezas’.

Això ha estat possible gràcies a la família de l’autor, que ha cedit els drets del fotògraf a la Biblioteca Valenciana per a la seua difusió.

Les fotografies que estan disponibles actualment són les que va fer el fotògraf durant la Guerra Civil espanyola al País Valencià i s’inclouen també imatges de Múrcia i del camp andalús.

Les instantànies estan datades entre els anys 1936 i 1938 i destaquen, pel seu nombre, els negatius que retraten la vida republicana a la ciutat de València durant la Guerra Civil, entre els quals s’inclouen la recepció de refugiats des de Castelló i els enviaments d’ajuda a la ciutat de Madrid en resistència. Segons ha assegurat la Generalitat, la secció s’anirà augmentant a mesura que es vaja processant el material.

L’autor

Joaquín Sanchis Serrano ‘Finezas’ (1889-1957) va ser un fotògraf que va desenvolupar la seua professió a València i que, per encàrrec del sindicat CNT, va recollir les imatges de l’època que va viure. L’arxiu fotogràfic guardat va ser catalogat posteriorment pel seu fill, que, igual que el seu nét, es va dedicar a la fotografia.

La Biblioteca Valenciana va adquirir la col·lecció l’any 1992 i inclou un miler de negatius que mostren la vida quotidiana dels valencians durant la Guerra Civil i descriuen l’ambient en la rereguarda: evacuats, combatents, personatges públics, actes polítics, festivals, escoles i hospitals, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa