Diari La Veu del País Valencià
Ontinyent recupera unes columnes fragmentades d’un convent del XVII en el desenrunament d’un solar

L’Ajuntament d’Ontinyent (la Vall d’Albaida) ha recuperat alguns fragments de columnes procedents del segle XVII pertanyents a l’antic convent de Sant Bernardí durant una obra de desenrunament d’un solar.

Els elements s’utilitzaven en el pati d’una casa derruïda i han aparegut al costat de trossos de fustos, bases i capitells –les tres parts que formen una columna– que es van emprar com a material d’obra en els fonaments d’alguns pilars edificats en el XIX, detalla el consistori en un comunicat.

L’obra ha tingut lloc en un solar situat en la part alta del carrer la Llosa, al barri de Poble Nou. El regidor de Patrimoni, Jaime Peris, ha explicat que les peces s’havien transportat com a “simple material de construcció” sense que hi haguera “cap element in situ“, la qual cosa ha permés la continuïtat de les obres de desenrunament i apartar les peces per a traslladar-los als magatzems del museu.

Des del Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA), on han analitzat les peces, l’arqueòleg municipal Agustí Ribera ha assenyalat que és probable que formaren part del convent de Sant Bernardí dels Alcantarins Descalços, que estava situat a 50 metres del solar, tot i que al principi es va creure que podien ser del claustre de l’antic convent dominic de Sant Joan.

“Descobriments com aquest són sempre bones notícies perquè ens permeten conéixer més sobre el passat arquitectònic i cultural d’Ontinyent”, ha ressaltat Peris, qui ha indicat que l’estudi de les peces oposades, que continua en marxa, podrà “en un futur” aportar coneixements sobre els materials i característiques dels convents desapareguts i dels quals a penes es tenen dades materials.

Aquest descobriment s’afegeix al que es va produir recentment al barri de la Vila, on es va localitzar un pou medieval del XII en unes excavacions arqueològiques prèvies, de seguiment a les obres d’estabilització d’una mitgera al carrer Cordellat. Allí es van localitzar restes de diverses estructures domèstiques d’època medieval andalusí, “molt parcialment conservats”, que corresponien a la part subterrània de l’època medieval, anteriors a Jaume I.

Comparteix

Icona de pantalla completa