Diari La Veu del País Valencià
Foment convocarà en setembre els sectors del taxi i de VTC per a posar fi al conflicte

El Ministeri de Foment tornarà a convocar els sectors del taxi i dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC), com Uber i Cabify, en setembre per a presentar-los la proposta del ministeri que vol acabar amb el conflicte. Així ho ha assegurat aquest dijous el ministre de Foment, el valencià José Luís Ábalos, en una compareixença al Congrés dels Diputats.

De moment Ábalos no ha volgut detallar la proposta del seu ministeri a l’espera de reunir-se de nou amb ambdues parts del conflicte i consensuar les reformes. El conflicte entre taxis i VTC va provocar una vaga indefinida de taxistes en juliol arreu de l’estat espanyol.

D’altra banda, el titular de Foment ha reiterat la voluntat del ministeri de traspassar les competències sobre llicències VTC a les autonomies per a acabar amb la “competència desigual”. Ábalos ha argumentat que l’activitat que fan actualment els vehicles amb llicència VTC és molt diferent a la que ha de regular la legislació estatal perquè s’ha convertit en una activitat de transport “urbà” amb “vocació de prestar servei a la ciutat”. “L’Estat no té cap competència en transport urbà. No tenim competència sobre tramvies, autobusos urbans o taxis”, ha manifestat.

Així doncs, ha defensat que han de ser les autonomies les que regulen el sector de les VTC perquè no operen en l’àmbit interurbà, que és competència de l’Estat. El socialista ha indicat que la gestió l’ha d’assumir l’administració més propera i ha negat que estiga “traspassant el problema” a les autonomies.

900 llicències VTC pendents de resolució judicial

Ábalos ha alertat que encara està pendent la concessió de fins a 9.000 llicències VTC que poden fer augmentar la ràtio entre taxis i vehicles de lloguer amb conductor. El ministre ha defensat la ràtio d’un VTC per cada 30 taxis, que marca la legislació estatal, i ha afirmat que actualment és d’un VTC per cada sis taxis.

Amb les resolucions pendents podria reduir-se a un VTC per cada tres taxis en l’àmbit estatal. “Hem de garantir la convivència entre sectors amb una normativa que no siga desigual i injusta”, ha assegurat Ábalos.

Comparteix

Icona de pantalla completa