Unes obres junt a l'església del Pilar de València deixen al descobert les restes del convent del segle XVII

El regidor d'urbanisme assegura que intentaran adaptar l'execució del projecte per a incloure les restes arqueològiques
/ València
30 agost 2018 01:00h
La construcció del centre s\'està duent a terme entre el carrer Guillem de Castro i la plaça del Pilar.

La construcció d'un centre sociocultural i polivalent que s'està duent a terme entre el carrer Guillem de Castro i la plaça del Pilar ha tret a la llum una "xicoteta joia" per a la ciutat, les restes arqueològiques del claustre del convent de La nostra Senyora del Pilar, del segle XVII, que s'intentaran integrar al nou edifici.

Així ho han assegurat durant una visita a les obres l'edil de Desenvolupament Sostenible, Vicent Sarrià, i els arqueòlegs Isabel García i Vicent Escrivà, qui ha assegurat que l'estat del claustre és "bastant bo". Escrivà ha indicat que les restes correspondrien al claustre del seu al voltant i ha explicat que la idea és "recuperar el claustre i integrar-lo en el que serà la nova obra, sense que perda la seua funció".

En aquesta línia, Sarrià ha asseverat que intentaran "adaptar l'execució del projecte per a completar el que queda del claustre" i cercar "la fórmula per a incloure'l, almenys en l'àmbit de l'excavació". A més, l'edil ha comentat que l'aparició de les restes "no ha resultat sorprenent" perquè "es coneixia l'existència de l'antic convent".

Convent del segle XVII

García, arqueòloga de la Secció de Recerca Arqueològica de l'Ajuntament, ha explicat que les estructures del claustre que han documentat provenen de la segona meitat del segle XVII. No obstant això, "hi ha nivells posteriors, associats sempre a la reutilització i l'ús del convent", com ara la creació de nous sòls o l'obertura de portes, ha indicat.

L'arqueòloga ha afirmat que la fundació del convent és anterior a 1614, any en el qual es "lleguen béns" per a la seua construcció. No obstant això, l'"obra gran" no es va començar fins a la dècada dels 40 del segle XVII –l'aprovació de la planta del convent que es pensava construir no va tindre lloc fins a 1638–.

A més, també ha comentat que el convent "va passar a mans militars a partir de la desamortització de 1836", quan se li comencen a donar altres usos: "Primer va ser residència per a militars i a partir de 1843 passa a ser caserna d'intendència de la Tercera Agrupació". L'estructura original de l'edifici, malgrat les reformes, es va mantindre fins a 1960 i quatre anys més tard es va derrocar.

Comunicació entre la plaça del Pilar i Guillem de Castro

Sarrià, que ha explicat que els treballs arqueològics previs a la construcció del centre polivalent –a càrrec del Pla Confiança– es van iniciar en juliol, ha expressat que amb aquest nou edifici es pretén "valorar aquest solar, obrir una comunicació entre la plaça del Pilar i Guillem de Castro, dotar el barri d'un centre polivalent que feia falta i, en definitiva, millorar la qualitat urbana en aquest àmbit".

A més de la unió dels dos carrers, es durà a terme la construcció de tres nivells d'oficines "d'uns 25 metres quadrats per planta", segons ha exposat un dels membres de l'equip tècnic, que també ha indicat que és "un projecte senzill". De fet, mostra d'açò són els "1.511 metres quadrats construïts de projecte". Aquest es va licitar per més de dos milions d'euros i finalment tindrà un cost d'1.900.000 d'euros, ha comentat el regidor de Desenvolupament Urbà. El seu pla d'execució és d'"al voltant de 12 mesos", per la qual cosa "la previsió és acabar l'estiu que ve", ha indicat Sarrià.

next