Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat acudeix per primera vegada als actes de l’aniversari de l’Alliberament de París

Fa 74 anys, durant la Segona Guerra Mundial, la ciutat símbol de l’ocupació Nazi a França era alliberada d’aquestes forces. El primer soldat aliat que va entrar a París el 24 d’agost de 1944 era el valencià Amado Granell (1898-1972). Ell va encapçalar la columna de vehicles La Nueve, integrada per més d’un centenar de republicans espanyols. Després de participar en la Guerra Civil, aquest republicà nascut a Borriana es va enrolar a l’exèrcit per a seguir lluitant contra el feixisme a Europa.

Si bé semblaria lògic que el País Valencià i França mantingueren viu aquest vincle que els uneix, gràcies a la gesta de Granell, no ha sigut fins a enguany que la Generalitat ha estat present en els actes d’homenatge a La Nueve. Ho ha fet representada per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, qui aquest dissabte al matí manifestava al seu compte de Twitter que participar en aquest acte “és l’honor més gran que he tingut en la vida”. “La història és obstinada. Venç a qui la vol tergiversar”, afegia. En una altra publicació, ha assegurat que “és una primera vegada que anirà seguida de moltes més”.

Acompanyada per la diputada socialista al Congrés Alicia Piquer, el també socialista Salvador Broseta i la néta del president del govern republicà, Carmen Negrín, Amoraga també va fer el seu “particular homenatge” als combatents de La Nueve al jardí que porta el seu nom. Així ho explicava Piquer en una piulada, on afegia que ho feien “per ells, per tot el que van fer, perquè no els oblidem”.

Comparteix

Icona de pantalla completa