Diari La Veu del País Valencià
Turisme en bicicleta, una fórmula per a redescobrir els racons oblidats i el seu veïnat

Recórrer el territori en bicicleta és un camí per a redescobrir el paisatge, conéixer pobles oblidats de l’interior i conversar amb la seua gent, un turisme a l’alça en què els viatgers aprofiten les seues vacances per a sentir la natura, recuperar allò tradicional i viure experiències “a la recerca de les arrels”.

Així ho explica a EFE Santiago Alandí, membre i fundador de Mediterranean Bike Tours, un projecte de cicloturisme adherit des de 2017 al programa Invat·tur Emprèn de l’Agència Valenciana del Turisme que anima a endinsar-se en l’entorn històric i paisatgístic del País Valencià a pedalades.

“El turista està canviant: abans buscava primer on dormir i després què fer i ara la tendència va invertint-se. La gent demana experiències, sentir la natura, les arrels dels pobles, d’allò artesà i autèntic”, assegura Alandí, que destaca que per a donar forma a aquest projecte es va aplicar una metodologia que consisteix a entrevistar molta gent per a conéixer la demanda.

Aquestes rutes en bicicleta passen “per poblets de l’interior que d’alguna manera són racons oblidats, on el viatger se senta a parlar amb la gent de la zona, que busca també això: poder xarrar i explicar els seus quefers i la seua vida”, relata. Alandí reivindica que amb bicicleta el territori es veu d’una altra manera, en un entorn en el qual “es viu a un altre ritme” i on “el rellotge no fa falta”. “Ni tan sols el mòbil, fins i tot se t’oblida”, sosté.

Radicada al municipi de Torres Torres, al Camp de Morvedre, Mediterranean Bike Tours té com a referència la via verda d’Ulls Negres, “que és la més llarga d’Espanya” i, com explica Alandí, constitueix “la columna vertebral del territori”. Destaca que aquesta via verda, per la qual passava el ferrocarril que anava des de Sagunt a la mina d’Ulls Negres i que tenia estació en tots els municipis, és la base d’alguns dels seus recorreguts, que creuen diversos pobles d’interés a lloms de bicicletes elèctriques que fan que les rutes siguen aptes per a tots els públics.

“Pel que fa al cicloturisme, que és un sector emergent, aquesta és una zona estratègica”, assegura Alandí, que assenyala que el projecte compta amb allotjaments rurals i amb una ‘gastroshop’ a Torres Torres. En aquest sentit, remarca que “el turista internacional li dóna molt de valor a l’oli, a la mel i al vi”. Entre els viatgers internacionals, revela, la ruta estrella és ‘Pedalant el Mediterrani’, 200 quilòmetres que comencen vora mar i que creuen dos parcs naturals –la serra Calderona i la serra d’Espadà–, rius amb aigua i pantans, a més d’anar en barca pel riu subterrani més llarg d’Europa: les coves de Sant Josep.

Entre la gent de la zona que fa aquestes travessies en família i en parella, en canvi, la ruta preferida és una de proximitat, la durada de la qual és menor: ‘A la recerca del tresor d’Ulls Negres’, una espècie de missió que consisteix a trobar tresors amagats al llarg del camí. “A més de saludables, respectuosos amb l’entorn i divertits, tots són ‘gamificats’ (com si foren jocs)”, afirma Alandí sobre els itineraris de Mediterranean Bike Tours.

Aquesta empresa emergent de cicloturisme al País Valencià, integrada per cinc persones més, va començar a funcionar en juny “per a oferir el millor del territori, en allò relacionat amb la cultura, patrimoni, paisatge i gastronomia”.

Alandí al·ludeix a la importància de posar en valor els racons valencians oblidats i la saviesa popular dels seus habitants: “El viatger interactua amb els veïns dels pobles, s’asseu a parlar i només una xarrada amb ells ja és enriquidora”.

Comparteix

Icona de pantalla completa