Diari La Veu del País Valencià
Els primers cossos de la fossa 112 de Paterna es podran trobar a començaments de la setmana vinent

Els primers cossos d’afusellats del franquisme que s’espera trobar en la fossa 112 de Paterna podrien començar a aparéixer la setmana vinent, una vegada els arqueòlegs ja han albirat els primers nòduls de calç, que evidencien l’existència de cossos a dins.

Així ho ha confirmat a EFE el responsable de l’excavació, Miguel Mezquida, de l’empresa ArqueoAntro, que també ha avançat que en la fossa 128 del mateix cementeri, de la qual ja s’han exhumat 62 cossos, han sigut localitzats altres “sis o huit cossos d’una quarta saca” –de les cinc que es preveia trobar–, la qual cosa elevaria a unes 70 el nombre de víctimes trobat.

“Fins a començaments de la setmana que ve no localitzarem bé les restes en la 112. Aquesta setmana ja s’han vist nòduls de calç, que ixen en el farciment de la fossa i ens donen evidències que baix estan les restes. Són les primeres taques, una pista que estem en la fossa. És una pauta que veiem en la majoria de les fosses com la 22, la 113 o la 128”, ha explicat.

Segons l’expert, “si no hui, dilluns” podran tindre “el mantell de calç completament visible” i, una vegada retirats i localitzats els cossos, s’examinarà si hi ha “algun traumatisme compatible amb el tir de gràcia o amb l’afusellament”. Amb aquestos “arguments de pes”, compareixeran en la seu judicial per a avisar de la troballa i que es done el permís per a seguir amb els treballs, com estableix la Llei de Memòria Històrica.

Mezquida ha lamentat que no prevalga el dret internacional que estableix que els crims contra la humanitat no prescriuen, que és el que sol determinar la justícia en aquestos casos. “Dependrà del que tarde la justícia per a començar a exhumar. És possible que la setmana que ve siga de trànsit i que puguem començar a exhumar la següent”, ha apuntat per a assenyalar que la profunditat a la qual arribe l’excavació “dependrà de com estiguen els cossos posats en la fossa, perquè unes vegades estan disposats i altres llançats i ocupen més”.

L’arqueòleg ha recordat que fins ara la fossa en què més han excavat, fins a 4,5 metres, ha sigut la 128, els treballs de la qual van començar el passat 2 de maig. “En la 128 s’esperava trobar cinc saques –cada grup de gent treta de la presó per a afusellar– i de moment en portem quatre”, ha explicat Mezquida, i ha afegit que “hem trobat que hi ha molta diferència d’una saca a una altra”.

Comparteix

Icona de pantalla completa