Diari La Veu del País Valencià
El Segura rebrà 20 hectòmetres cúbics d’aigua provinents del Tajo en agost

El transvasament de 20 hectòmetres cúbics d’aigua des de la capçalera del Tajo (embassaments d’Entrepeñas i Buendía) al Segura ja compta amb “llum verda”, ja que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest divendres l’acord de la Comissió Central d’Explotació del Transvasament Tajo-Segura.

Aquesta comissió es va reunir el 3 d’agost per a constatar que el volum d’existències efectives en el conjunt d’embassaments d’Entrepeñas-Buendía a data d’1 d’agost de 2018 era de 652,20 hm3 per la qual cosa, d’acord amb els llindars assenyalats, “s’està en situació hidrològica excepcional, en nivell 3”, segons l’ordre.

Amb posterioritat, el 9 d’agost de 2018 la comissió es va reunir novament per a realitzar una valoració tècnica de la situació i de la seua possible evolució, que va concloure amb la recomanació d’un transvasament en el mes d’agost de 2018 de 20 hm3, tal com indica el BOE.

D’acord amb aquesta valoració tècnica, encara que es transvasara aquest volum cada mes, el sistema es mantindria en condicions hidrològiques excepcionals, en nivell 3, durant tot el trimestre i no s’arribaria al nivell 4 o d’absència d’excedents, detalla.

Aquesta valoració considera “les existències conjuntes efectives en els embassaments d’Entrepeñas i Buendía, les aportacions d’entrada esperables calculades segons les regles d’explotació del transvasament, els desembassaments necessaris per a atendre les demandes pròpies de la conca del Tajo i les evaporacions”.

Per això, l’ordre rubricada per la titular de Transició Ecològica, Teresa Ribera, autoritza “un transvasament des dels embassaments d’Entrepeñas-Buendía a través de l’aqüeducte Tajo-Segura de 20 hm3 per al mes d’agost de 2018″.

Recurs de Castella-la Manxa

El portaveu del govern de Castella-la Manxa, Nacho Hernando, s’ha referit al transvasament d’aigua de 20 hectòmetres cúbics des de la capçalera del Tajo fins al Segura publicat aquest divendres pel BOE assegurant que l’executiu “tornarà a defensar els interessos de la regió sent coherent amb el que ha defensat històricament”, raó per la qual es recorrerà la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica. Hernando ha explicat que el govern castellanomanxec “no està d’acord jurídicament en com s’ha plantejat”.

Així ho ha assegurat Hernando en declaracions als mitjans als quals ha explicat que el govern d’Emiliano García-Page continuarà lluitant “perquè a Castella-la Manxa no hi haja transvasaments i que no n’hi haja en el conjunt d’Espanya”, ja que, ha continuat, “no s’entén que una regió seca haja de transvasar la poca aigua que té a una altra regió seca”. En aquest sentit, ha recalcat que “hi ha altres solucions molt més avantatjoses per a tots, com poden ser les dessaladores”.

Comparteix

Icona de pantalla completa