Diari La Veu del País Valencià
Bravo respon a Oltra que la comissaria de violència de gènere o és excloent d’altres iniciatives

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, s’ha defensat aquest dijous de les crítiques que la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, li va llançar a Twitter. La consellera ha volgut deixar clar que la iniciativa de crear una comissaria especialitzada en violència de gènere a la Ciutat de la Justícia de València, impulsada pel seu departament al costat del Ministeri d’Interior, “no és excloent d’unes altres que puguen dur-se a terme des d’altres departaments”.

En aquest sentit, ha assegurat que donarà suport a “qualsevol altre projecte que sume més i millor atenció i protecció per a les víctimes del terrorisme masclista” i ha defensat que sempre ha sigut “honesta i lleial” en totes les institucions en les quals ha tingut algun tipus de responsabilitat.

Bravo ha respost així a Oltra després que aquesta l’acusara públicament a través de Twitter de no conéixer “les seues competències ni les alienes” i de “saltar-se a la torera” el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, després que la consellera de Justícia anunciara aquest dimecres una comissaria del Cos Nacional de Policia especialitzada en violència de gènere a la Ciutat de la Justícia de València.

Per a Oltra resulta “incomprensible” que ni Bravo ni el govern espanyol hagen tingut en compte el projecte del Botànic de situar una oficina de denúncies especialitzada en violència de gènere al costat del Centre de Dona 24 hores de València.

No obstant això, segons Bravo, la iniciativa “pionera a Espanya” de crear una comissaria especialitzada en violència de gènere a la Ciutat de la Justícia de València “pot servir de model segons quins siguen els seus resultats” i “no és excloent d’unes altres que puguen dur-se a terme des d’altres departaments”.

Bravo ha assegurat que en el seu departament existeix “una gran satisfacció per la sinergia que hem trobat amb el govern estatal davant d’una necessitat que ha sigut demandada des de fa molt temps per part de jutges, fiscals i forenses en benefici de les víctimes perquè tant el Consell com el govern de Pedro Sánchez estem compromesos amb les dones víctimes del maltractament”.

Així mateix, ha defensat que “el compromís amb les víctimes és un dels eixos de l’acció de la Conselleria de Justícia, com demostren les més de 6.500 dones –24 al dia– que van ser ateses en alguna de les vint-i-dos Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte l’any passat”. A més, ha recordat que la xarxa s’ampliarà a vint-i-sis oficines abans que acabe l’any.

Respecte a la comissaria especialitzada o centre de recepció de denúncies, la consellera ha explicat que aquest projecte “fa temps que s’estava estudiant i que havia sigut demandat al govern espanyol”. Segons ha dit, tot i que la Delegació del govern espanyol al País Valencià ho veia “amb bons ulls, no va haver-hi una resposta positiva per part de l’executiu del PP”.

Per eixa raó, ha argumentat, “no podíem deixar passar l’oportunitat que el Ministeri de l’Interior accepte obrir una comissaria especialitzada en violència de gènere a València com a experiència pilot per a ajudar les víctimes en una necessitat perfectament identificada i plantejada per jutges i fiscals que s’enfronten tots els dies a la xacra del terrorisme masclista”.

En tot cas, Gabriela Bravo ha assegurat que està “convençuda que tot el Consell donarà suport aquesta iniciativa i que ens exigirem a nosaltres mateixos que es duga a terme de forma eficient perquè el Consell del Botànic sempre ha posat les persones en l’eix de la seua acció de govern i les víctimes, més encara. És més, en qualsevol projecte d’atenció a les dones maltractades em trobaran com a aliada i defensora”.

Finalment, la consellera de Justícia ha recordat que la seua trajectòria “com a jurista” i el seu “compromís polític estan ací per a qui vulga mesurar el meu coneixement de la llei i les meues conviccions”. A més, ha remarcat que sempre ha sigut “honesta i lleial” en totes les institucions en les quals ha tingut algun tipus de responsabilitat i amb els ciutadans a les quals aquestes serveixen, “com el Consell del Botànic”.

Reunions sobre el tractament de la violència masclista

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha dit que quan “es reprenga l’activitat ordinària” del Consell parlarà amb la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, “en el marc” del Pacte sobre la Violència de Gènere i Masclista sobre la futura comissaria especialitzada de la Ciutat de la Justícia.

Oltra s’ha manifestat així a Requena, on ha inaugurat la Fira del Vi (Ferevin), a preguntes dels periodistes sobre si havia contactat amb la seua companya de govern per la polèmica generada.

La vicepresidenta també ha indicat que aprofitarà que ha coincidit a Requena amb el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, per a parlar dels temes que han de “abordar conjuntament”, com ara la violència masclista i l’enfocament que creu que li han de donar, “centrat en les víctimes i no en altres consideracions”.

Reaccions a la polèmica

El PSPV considera, segons ha subratllat el secretari de Relacions Institucionals del PSPV, Carlos Fernández Bielsa, que aquesta lluita “no té noms ni cognoms” sinó que és una qüestió “que afecta totes les administracions públiques”, que han de treballar conjuntament per a eradicar la violència de gènere.

No obstant això, el diputat de Compromís Juan Ponce ha lamentat que “s’ha perdut una oportunitat” per a situar una oficina de denúncies especialitzada en violència de gènere al costat del Centre de Dona 24 hores de València, un projecte en el qual el Consell portava treballant dos anys. A més, ha assenyalat que “més que una invasió de competències –de Justícia a Igualtat–, que pot ser-ho”, s’ha produït un “canvi de postura unilateral”.

Per la seua banda, el portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha assenyalat que a la seua formació el que li preocupa és que el Pacte contra la Violència Masclista es complisca i que “no entre en un joc electoralista” perquè “és una qüestió massa seria perquè es desvie” cap a altres qüestions. Estañ ha admés que s’està entrant en un ambient “més tacticista” de cara a les eleccions del pròxim any, “on ja es van traslladant globus sonda sobre avançaments electorals, on es van veient aquestes confrontacions” però l’important per a Podem és seguir treballant i “mentre no hi haja un conflicte polític provocat i se seguisca treballant, el que cal és aprofitar tot el temps que tinguem per a complir amb l’acordat”.

Per la seua banda, el diputat del PPCV Rubén Ibáñez ha indicat que Oltra els té “molt acostumats a eixes eixides de to perquè, d’alguna manera, vol cobrir un espai que és incapaç de cobrir a través de la gestió, que és més que deficient”.

Des de Ciutadans, la diputada María José García ha defensat que allò essencial és que “la mesura és important, no qui es faça la foto”.

Comparteix

Icona de pantalla completa