Diari La Veu del País Valencià
L’Estat assumeix el deute de 350 milions d’euros de la Marina de València

A l’espera del nou model de finançament, la Generalitat ha aconseguit un baló d’oxigen en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera celebrada aquest dimecres. La negociació Generalitat i el govern espanyol permetrà al Consell disposar de 500 milions addicionals per a 2019. A canvi, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha votat a favor –i no abstenció com en la reunió de juliol –de la nova senda de dèficit proposada pel govern de Pedro Sánchez.

La gran notícia, però, dels acords tancats en les darreres hores és que l’Estat assumirà el deute de 350 milions d’euros de la Marina de València, un deute que és propietat del Consorci València 2007, que va sol·licitar a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) un préstec per a finançar les obres de la Copa de l’Amèrica de vela.

Malgrat que aquest dimarts la número dos del Consell, Mónica Oltra, va assegurar que el Botànic es mantindria ferm en la seua reivindicació per un finançament “just”, aquest dimecres els moviments del president de la Generalitat, Ximo Puig (interrompre les seues vacances per a estar pendent de la reunió), han fet sospitar que l’autonomia valenciana en aquest cas donaria el seu sí.

L’assumpció del deute del Consorci, format pel govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de València, constituïa una de les altres reivindicacions històriques de les institucions valencianes que demanaven la condonació d’aquest deute tal com es va fer en altres esdeveniments, com ara el jocs olímpics de Barcelona. Segons el president de la Generalitat, l’anterior executiu espanyol havia fet cas omís a aquesta demanda.

Segons Puig, la Generalitat ha votat avui a favor “perquè s’ha produït un avanç substancial per a la Comunitat Valenciana, per als seus interessos i per a la resta de les comunitats autònomes”. “Aquest vot a favor és la resposta a un canvi de paradigma, un canvi d’actitud del govern espanyol, que és especialment beneficiós per als interessos valencians”, ha afegit el president, per a qui s’ha passat d’un govern que “ofegava financerament” a un altre que “dóna oxigen” i amb el qual s’està “en disposició d’avançar”.

Al seu judici, amb fets i diàleg “s’ha aconseguit el canvi que va a representar 850 milions d’euros per a la Comunitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa