Diari La Veu del País Valencià
Habitatge denuncia que va trobar als calaixos 1.100 expedients d’ajudes concedides sense consignació pressupostària

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori assenyala que ja està en tramitació el pagament de les ajudes que es van reconéixer a Leocadia Gomis, la dona de 88 anys que des de 2011 espera rebre una subvenció per a rehabilitar la seua vivenda. En un comunicat, Habitatge assegura que es procedirà a l’ingrés “després de la publicació de la instrucció pertinent que determine les vies legals necessàries per a dur a terme aquest pagament”.

“Cal tindre en compte que aquesta ajuda forma part dels més de 1.100 expedients d’ajudes a l’habitatge amagats als calaixos de les diferents direccions territorials que aquest Consell es va trobar de forma fortuïta en 2016 i que estan valorats en més de 60 milions d’euros –afegeixen–. Ajudes que l’anterior executiu va tramitar i va convocar sense disposar de cobertura pressupostària”. Per a la conselleria, això “posa en evidència la gestió més que deficient, fosca i irresponsable de l’anterior equip de govern”.

Sobre el cas concret de Leocadia Gomis, expliquen que “amb data d’11 de setembre de 2013 la interessada va sol·licitar la qualificació definitiva de la rehabilitació i el reconeixement de la subvenció, que es va estimar en part, ja que es va atorgar la qualificació definitiva però sense el reconeixement d’ajuda, de manera que es va derivar el seu atorgament a la seua participació en una futura convocatòria d’ajudes i a la futura existència de crèdit”. “No obstant això, com que no hi havia en aquestos anys crèdit pressupostari suficient, se supeditava l’efectiu pagament al moment en què hi haguera crèdit pressupostari que donara cobertura a aquestes ajudes”, segueix el comunicat.

Per a aquest expedient i tota la resta trobada als calaixos, Habitatge està a punt de publicar –”amb tota probabilitat en setembre”, avancen– una instrucció que, sobre la base dels informes pertinents d’Intervenció i d’Advocacia de la Generalitat, determina la forma en la què la conselleria podrà procedir legalment a la tramitació i al pagament d’aquestes ajudes concedides en el seu moment pel PPCV.

“Quan la conselleria va tindre coneixement d’aquestos més de 1.100 expedients, l’Advocacia de la Generalitat va recomanar posar aquest ‘frau’ en mans de la Intervenció perquè fóra aquesta qui determinara quin era el full de ruta pertinent a dur a terme per a poder pagar-les a través d’una instrucció que és a punt de publicar-se”, assegura Habitatge. La conselleria, a més, denuncia que a aquestos 60 milions en ajudes sense reconeixement de crèdit cal sumar vora 240 milions d’ajudes impagades al lloguer, “que l’actual executiu ha abonat aquesta legislatura, a més de convocar noves ajudes i abonar-les dins del termini i en la forma escaient”, així com les conegudes com a resolucions 501 “que Bonig no va reconéixer i que la consellera Salvador va reconéixer només va accedir a la conselleria per a poder procedir al pagament”.

En el comunicat remés per la Conselleria d’Habitatge també s’explica que “les ajudes a què tenen dret milers de valencians com Leocadia Gomis formen part dels expedients que Bonig va ordenar a través d’una instrucció interna als funcionaris que es denegaren sistemàticament perquè no hi havia crèdit real per a abonar-les”. “Els funcionaris, per a no incórrer en presumptes irregularitats, no les van resoldre i van acabar als calaixos”, segueix el text. “Ara, la instrucció determinada per Intervenció regularà com valorar un a un tots aquestos expedients i procedir al pagament d’aquells que eren mereixedors de les ajudes”, conclou el comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa