Diari La Veu del País Valencià
Pedro Sánchez copia el Botànic i importa per a la Moncloa els seminaris de govern

Hores abans d’arribar a la Presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez ja va admetre que el govern valencià que conformen el PSPV i Compromís –amb el suport parlamentari de Podem– era un bon espill on mirar-se. De fet, el líder socialista va assegurar en la tribuna del Congrés, durant el debat de la moció de censura que va acabar amb la seua investidura, que volia “inspirar-se” i seguir “l’exemple” de l’actual Consell.

L’última inspiració l’ha trobada el president espanyol en els seminaris de govern que l’executiu valencià celebra cada sis mesos per a avaluar polítiques, programar nous objectius i estrényer lligams. Aquesta mena de convivències de cap de setmana és una fórmula que des del Consell posen en valor com una “ferramenta” que permet planificar les polítiques de les diferents conselleries i fer una revisió del treball ja fet. A més a més serveix, segons reconeixen tant des del PSPV com des de Compromís, per a treballar els “afectes” i solucionar “xicotets problemes” que poden sorgir fruit de la gestió diària d’un govern plural.

Pedro Sánchez ha decidit fer com el govern valencià i convocar el seu Consell de Ministres el pròxim cap de setmana en una finca per a preparar el nou curs polític en un ambient més relaxat que el de la Moncloa. Si el Consell triava a finals de juliol Castalla i Biar per al seu seminari d’estiu 2018, el govern espanyol passarà el cap de setmana del 24 al 26 d’agost a la finca propietat de l’Estat Quintos de Mora, a la localitat de los Yébenes, a Toledo. La reunió seguirà un esquema semblant als seminaris del Consell i es desenvoluparà després del primer Consell de Ministres des de l’aturada estival, aquest divendres 24 d’agost, i just abans que el dilluns Sánchez comence una gira iberoamericana per Xile, Bolívia, Colòmbia i Costa Rica.

L’ara president del govern espanyol ja va organitzar una experiència semblant com a secretari general del PSOE quan va reunir poc abans de Nadal l’Executiva Federal del partit a Daimiel, a Ciudad Real. En aquella ocasió, el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, que ara participarà com a ministre de Foment en la reunió a Los Yébenes, va descriure el retir com uns “exercicis espirituals”.

Polítiques i ministres

D’alguna manera Sánchez ha complit amb la seua paraula de trobar inspiració en el govern del Botànic. I no només en la forma de governar de Ximo Puig i de Mónica Oltra sinó també en les polítiques aplicades. Així, una de les primeres mesures adoptades va ser retornar la sanitat universal a les persones migrants, com va fer en el seu dia el govern del Botànic. De fet, el decret en tots dos governs el va signar la mateixa persona: Carmen Montón, que va abandonar la Conselleria de Sanitat a principis de juny per a ser nomenada ministra del ram. Montón, que ara participarà en la reunió del Consell de Ministres a Los Yébenes, ha participat en cinc dels sis seminaris de govern del Consell celebrats (Morella, Torrevella, Sagunt, Ademús i Vinarós-Benicarló) i sols s’ha perdut el de Biar i Castalla, en haver de renunciar al seu lloc de consellera per a formar part del govern de Pedro Sánchez.

Malgrat haver contat amb el suport parlamentari de Compromís –i d’altres partits–, el govern de Pedro Sánchez és monocolor. El mestissatge practicat al País Valencià no ha sigut una fórmula explorada per a l’Estat, si bé un nomenament de l’executiu espanyol ha acontentat les files de la coalició valenciana. Es tracta de la tria de Josep Vicent Boira com a coordinador de les obres del Corredor Mediterrani. Boira era secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori a proposta de Compromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa