Diari La Veu del País Valencià
Europa investiga Espanya per les ajudes donades per a la celebració de la Copa de l’Amèrica a València

La Direcció General de la Competència de la Comissió Europea (CE) investiga si les ajudes que va rebre el Consorci València 2007 –participat pel govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de València– per a la celebració de la Copa de l’Amèrica de Vela han sigut una ajuda de l’Estat il·legal.

L’ens que va gestionar la competició i que actualment gestiona la Marina de València va rebre de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) un préstec amb l’aval públic per a pagar les infraestructures per a acollir la 32a edició d’aquesta competició nàutica i que, segons ha avançat aquest dilluns el diari Valencia Plaza, és ara motiu de la investigació oberta al Regne d’Espanya.

Fonts del Consorci han informat a EFE que estan preparant una resposta, “coordinada des de l’Administració General de l’Estat, concretament des del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació”, davant la sol·licitud d’informació de Competència de la Comissió Europea “per unes presumptes ajudes al Consorci València 2007”.

El diari ha avançat aquest dilluns que la investigació es va iniciar a principis de 2017 i que la Comissió Europea qüestiona que el Consorci haja continuat rebent fons públics després del final de la competició i ha sol·licitat informació sobre les seues activitats comercials, la situació financera, l’estat del préstec o el detall de les obres que es van finançar, entre una altra documentació.

A més, la informació detalla que la CE destaca l’existència de “competidors i denunciants potencials” de la Marina i considera que l’activitat comercial del Consorci està “supeditada a la normativa comunitària sobre ajudes estatals” i que els anys següents a finalitzar la competició l’entitat “continua registrant pèrdues i rebent ajuda il·legal a través d’aportacions de capital en curs”.

Segons han explicat des del Consorci, les suposades ajudes públiques a través del préstec de l’ICO “es van fer en condicions de mercat per a generar les infraestructures necessàries per a acollir un gran esdeveniment, la 32a Copa de l’Amèrica, declarat d’interés general”. I l’explotació econòmica posterior de les infraestructures, han argumentat, “es fa en règim de competència i en cap cas es pot considerar que s’hagen rebut ajudes d’Estat”.

Les mateixes fonts han indicat que els preus de lloguer d’amarres i d’espais per a esdeveniments i empreses “es calculen amb rigorosos informes financers i en cap cas són inferiors als d’altres espais similars”. “La Marina de València té un pla estratègic i financer definit on s’aposta clarament per la sostenibilitat econòmica de l’entitat”, han conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa