El 60% dels incendis forestals ocasionats entre gener i agost van ser provocats per causes humanes

La Generalitat investiga l'origen de 277 focs dels quals el 29,6 per cent respon a la caiguda d'un llamp
/ València
18 agost 2018 01:00h
Imatge nocturna de l\'incendi de Llutxent.

El Grup Operatiu d'Investigació d'Incendis Forestals (GOIIF) de la Generalitat investiga l'origen dels 277 focs ocasionats en la muntanya entre gener i agost d'enguany, dels quals 69 han sigut a la demarcació d'Alacant, 63 a la de Castelló i 145 a la de València.

Després de l'anàlisi de les causes per part del GOIIF, s'ha conclòs que 98 incendis (35,4%) es deuen a accidents o negligències i altres 68 focs (24,5%) han sigut intencionats, és a dir, que més de la meitat (el 59,9%) responen a l'acció humana. Només 82 (29,6%) van esdevindre a causa de la caiguda de llamps. Els 29 focs restants es troben encara en procés d'investigació.

Cal destacar que en el mes de maig s'han produït al País Valencià un total de 20 incendis per llamp i entre l'1 i el 12 d'agost, 28 incendis per llamp. Aquestos dos mesos de l'any són els que han presentat un nombre més gran d'incendis per aquest tipus de causa.

En els últims cinc anys, el GOIIF ha investigat 2.306 incendis forestals. Cada investigació genera un informe pericial de causa amb inclusió del resultat lesiu per a la natura. En cas d'obeir a causes humanes, els informes són sempre remesos a les distintes fiscalies i, en cas de mediar actuacions judicials contra els possibles autors, es remet al jutjat competent com a part de la funció de policia judicial genèrica que tenen atribuïts els agents mediambientals de la Generalitat Valenciana.

Des de 2012 s'han remés informes de 1.735 focs a la fiscalia. En els casos on l'actuació dels autors no revesteix caràcter de delicte, el departament de sancions de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural instrueix els expedients sancionadors per incendis forestals, exercint els agents la funció de policia administrativa en la matèria.

Des de 1995, els agents del GOIIF, amb la participació dels agents mediambientals del territori, han investigat i informat més de 10.000 incendis, i és la primera unitat especialitzada permanent d'aquestes característiques a Europa. Aquest grup forma part dels equips de treball estratègics de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a la lluita contra els incendis forestals.

El GOIIF va ser constituït en 1994 i està integrat per 14 funcionaris del cos d'agents mediambientals de la Generalitat i cobreix la totalitat del territori. Té com a missió principal, la investigació de causes i motivacions dels incendis forestals i els seus connexos així com captar i aportar informació útil per al bon funcionament del Pla de Vigilància Preventiva d'Incendis Forestals.

next