Diari La Veu del País Valencià
Catalunya es reivindica com a terra de pau un any després del tràgic episodi del 17-A

Pluja, paraigües i capelines. Aquesta era l’estampa de la Rambla a les cinc de la vesprada d’aquest divendres, exactament un any després de l’atemptat terrorista que va causar 14 víctimes a l’emblemàtic carrer de Barcelona. A la mateixa hora i lloc en què ara fa un any va irrompre la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqoub, els vianants circulaven amb normalitat, aliens o no a la celebració del trist aniversari. Però les pilones instal·lades al capdamunt de la Rambla recorden l’abans i el després que va marcar aquell tràgic episodi per la ciutat de Barcelona.

L’emoció i la ràbia van estar presents durant tota la jornada d’aquest divendres. Les notes del Cant dels Ocells van obrir l’acte de record a totes aquelles persones que van veure com les seues vides es van apagar de manera injusta. La part central de l’acte la van protagonitzar huit joves de diferents religions, que representaven les setze persones que van morir als atemptats de Barcelona i Cambrils. Així mateix, van llegir en les huit llengües de les víctimes el fragment d’un poema del llibre Devocions sobre situacions inesperades.

“La mort de qualsevol home m’afebleix perquè estic lligat a la humanitat”, recita el poema. El silenci i la solemnitat de l’acte només va estar trencat per un nombrós col·lectiu que va fer constants proclames de suport al rei Felip VI i a Espanya davant la indignació del gruix del públic. La música, però, va tornar a emmudir la plaça per a tancar un acte breu i senzill on l’emoció estava a flor de pell.

Cambrils també passa pàgina 365 dies després

Cambrils també va rememorar els fets que van patir 365 dies després amb la mateixa voluntat amb què es va despertar l’endemà dels atacs. Sense por i amb la certesa que la vila ha recuperat la normalitat. Els botiguers, taxistes i hotelers del Passeig Marítim –l’entorn on van abatre els cinc terroristes– apunten que l’atac no ha tingut repercussió econòmica i que el municipi segueix tenint la imatge de destinació familiar. “Sabíem que ara era l’aniversari i no ens ha fet canviar la idea de venir. De fet, l’any passat vam estar fent turisme per Barcelona un mes després”, assegura Chelo Sarnago, una turista aragonesa. Com ella, la dependenta d’una de les botigues pròximes al lloc dels fets, Samanta Cardoso, defensa que cal seguir endavant i fer vida normal. “Estem en un món lliure, no podem seguir aquest terror”, defensa.

Els turistes passegen pel Passeig Marítim a peu o amb bicicleta i els banyistes s’endinsen al mar amb la tranquil·litat habitual dels que estan de vacances. Són pocs els que s’aturen davant del Club Nàutic, on s’ubica el memorial en record a les víctimes terroristes per a observar i comentar els fets, malgrat que els operaris municipals estan ultimant els darrers serrells abans de l’acte institucional d’aquest dissabte al matí.

L’atac terrorista de Cambrils continua ben present entre els veïns del municipi i els turistes. De fet, Jesús Marín, que forma part d’un grup d’amics procedents de Navarra i Guipúscoa, ha tornat per onzena vegada consecutiva. “No ens atemoriran tan fàcilment”, assegura. Aquest turista explica que van viure amb molt de nerviosisme els fets perquè les parelles de la colla estaven prenent una copa al passeig i en van ser testimonis. “La meua dona és la que ha patit més. Va estar tres mesos amb malsons però ara, després d’un any, ja estem més tranquils”, afirma.

Una recuperació “difícil” als comerços

Pel que fa a l’impacte econòmic, la dependenta Mari Carmen Romero no s’atreveix a afirmar que els atacs hagen afectat les vendes. “Enguany és molt estrany perquè hi ha menys gent, però no sabria dir ben bé el perquè. Diria que no és per això sinó perquè s’estan obrint altres països”, assenyala aquesta botiguera.

Una altra comerciant explica que va ser “molt difícil” recuperar-se dels atemptats. “Cada dia ens preguntem si tornarà a passar i a nivell econòmic va ser molt fluix els mesos posteriors”, constata Samanta Cardoso. “Molta gent ens pregunta on van ser els atacs i s’ha convertit una miqueta en el lloc turístic de Cambrils”.

Comparteix

Icona de pantalla completa