Diari La Veu del País Valencià
El Consell demana a Sánchez que declare la Ribera com a zona d’emergència per la pedregada de juliol

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha traslladat al govern espanyol la petició d’ajuda efectuada pels productors de la Ribera afectats per la pedregada de l’1 de juliol, una tempesta que segons va xifrar la Unió de Llauradors havia provocat unes pèrdues per valor de 80 milions d’euros.

En una carta als ministeris d’Agricultura, d’Hisenda i de Treball, la conselleria assenyala que hi ha al voltant de 15.000 hectàrees de cultiu afectades amb uns danys directes i indirectes que sumen 80 milions d’euros als municipis de Tous, Massalavés, Alberic, Benimuslem, l’Alcúdia, Carlet, Benimodo, Guadassuar, Alzira, Algemesí, Benicull, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Riola i Sueca.

Així ho han expressat els agricultors, les cooperatives, les empreses agroalimentàries i els ajuntaments de la Ribera Alta i la Ribera Baixa a la conselleria en els contactes mantinguts per a conéixer l’estat de les collites després d’aquest episodi de pluja intensa i pedra. En aquest sentit, la Unió de Llauradors també va instar tant el govern espanyol com la Generalitat perquè posaren en marxa mesures per a pal·liar les pèrdues econòmiques produïdes per la tempesta que va afectar 15.000 hectàrees.

En la missiva s’indica que els danys s’han registrat majoritàriament en cítrics i caqui, i, en menor mesura, en fruita d’estiu, magraner i arròs. No obstant això, el grau d’afecció varia en funció de la parcel·la, de manera que oscil·la entre el 20% i el 100%.

Les peticions a l’executiu de Pedro Sánchez s’orienten cap a la declaració com a zona afectada per emergència civil als municipis afectats per la tempesta i la pedra; l’establiment d’ajudes; la bonificació de préstecs, i la concessió d’avantatges fiscals.

Per la seua part, la conselleria destina 24,5 milions per al finançament de les pòlisses de l’assegurança agrària que subscriuen els agricultors. A més, durant el mes de setembre, el Consell tramitarà dues convocatòries de plans especials d’ocupació adreçats a la zona amb danys en els cultius de la comarca.

Comparteix

Icona de pantalla completa