Diari La Veu del País Valencià
El funcionariat de la presó de Picassent denuncia 808 agressions en el primer semestre de 2018

L’Agrupació dels Cossos de l’Administració d’Institucions Penitenciàries (Acaip) ha denunciat que en el primer semestre de 2018 s’han produït un total de 808 incidents greus o molt greus al centre penitenciari de Picassent, segons l’informe sobre incidents entre l’1 de gener i el 30 de juny.

La presó de Picassent és un dels centres “més conflictius del sistema penitenciari espanyol, atés que alberga una mescla molt diversa d’interns i internes; adults, i dones i homes en primer grau”. Les agressions que han denunciat inclouen “punyades en la cara, puntades, mossegades” i, en certs casos, han provocat que algun dels treballadors haguera de demanar la baixa mèdica.

Acaip ha manifestat que s’han comptabilitzat fins a 71 agressions entre presos, “de major o menor gravetat”, i s’han trobat 145 objectes “prohibits per la normativa vigent”, com ara “telèfons mòbils i diversos tipus de droga”. De fet, Acaip destaca la detecció de “dèneu casos d’intoxicacions greus per consum de drogues o altres substàncies”.

A més, han apuntat que hi ha hagut 122 casos d'”amenaces greus, coaccions o insults greus a treballadors”; altres 58 entre els interns, i 48 casos d’autolesions, dues d’elles “greus”, protagonitzades per la mateixa persona.

També hi ha hagut 24 ocasions en les quals els presos “s’han resistit de forma activa i violenta al compliment d’ordres o de la normativa interior del centre”, un tipus d’incidents que s’ha duplicat pel que fa a 2017, i 230 casos en els quals la resistència ha sigut “de forma passiva”.

En general, han afegit que hi ha “un dèficit en matèria de personal a causa del maltractament de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, que el considera com un centre normal a l’hora de dotació de personal”, una consideració que Acaip nega “a causa de la seua grandària i de la seua estructura arquitectònica”.

Aquesta situació, han afegit, “s’agreuja especialment en cada període vacacional” perquè el funcionariat es fa càrrec de més de 120 interns per persona cada dia, “de manera que estan per baix dels serveis mínims que imposa l’Administració en cas de vaga”.

Per al sindicat, que ha denunciat una reducció d’un 15 per cent de la plantilla en els últims quatre anys, està “demostrat” que si el nombre de funcionariat de servei decreix, s’incrementa la conflictivitat. “Els treballadors no poden dur a terme una adequada vigilància i control del que succeeix en el centre i és impossible poder complir amb els objectius constitucionals de reinserció dels interns”, adverteix el sindicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa