Sindicats de bombers demanen la dimissió del director d'Emergències pel "caos" en l'incendi de Llutxent

El representant d'Intersindical lamenta la descoordinació en les tasques d'extinció i reclama un cos unificat
/ València
13 agost 2018 01:00h
Imatge nocturna de l\'incendi de Llutxent.

Representants de sindicats de bombers valencians han exigit aquest dilluns la dimissió del director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, i han denunciat el "desastre" i "caos" en la gestió de l'incendi declarat dilluns passat a Llutxent (la Vall d'Albaida), amb "més coordinadors que treballadors". "Es va crear l'agència per a unificar els cossos de bombers i s'ha convertit en una agència de col·locació", han lamentat.

Així ho han explicat als mitjans de comunicació portaveus del Sindicat Professional de Policia Local i Bombers, CGT, Intersindical Valenciana, CSIF i Sindicat Valencià Republicà. Minuts abans, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha mantingut una breu reunió amb alguns dels representants en la qual s'ha compromés a celebrar una pròxima trobada amb els sindicats.

El delegat d'Intersindical, Ian García, ha criticat que, malgrat la creació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, encara no hi ha un cos unificat de bombers", objectiu amb el qual es va crear, i en canvi "s'ha convertit en un nou cortijo en comptes de tancar els que ja hi havia". García ha denunciat els problemes de coordinació en l'incendi forestal de Llutxent, donat per controlat aquest diumenge després d'arrasar en una setmana 3.270 hectàrees de les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor.

Segons el representant d'Intersindical, "hi havia 14 cossos diferents treballant en l'incendi", que no tenien "moltes vegades ni les mateixes comunicacions ni els mateixos procediments ni els mateixos vehicles". "És un desastre", ha remarcat abans d'assegurar que "amb la mateixa despesa, a dia de hui, sense augmentar un euro, es pot unificar els cossos" per tal del millorar la coordinació. També ha afirmat que "un comandament no pot parlar directament amb la gent que té al seu servei". Aquest fet ha impedit la ràpida extinció de l'incendi i ha dificultat les tasques.

Falten treballadors, sobren coordinadors 

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president del Sindicat Valencià Republicà, Ximo Cunyà. El president ha posat el focus en la "quantitat de vehicles de luxe" que hi havia en el lloc de comandament que impedien aparcar. "No fa falta gent per a coordinar. A Europa no hi ha 14 cossos que coordinar, hi ha un cos d'Emergències únic, ací en tenim 14 i no necessitem coordinadors, necessitem gent treballant", ha reclamat.

Així mateix, ha criticat que els vehicles forestals del Consorci Provincial de València van eixir a l'incendi al dia següent de la declaració del foc, perquè no hi havia personal. "Algú pensa que un conductor i un bomber en un camió poden afrontar flames de 20 metres? És impossible", ha remarcat. Al seu judici, la negativa de desplaçar més vehicles i efectius va ser per una causa econòmica.

"Volem un cos d'emergències únic i que s'integren tots per tal de tindre les mateixes emissores, els mateixos mitjans, protocols. Estem en alerta 3 i no hi ha res previst si sorgeix un incendi", ha insistit. També ha assegurat que no és tracta d'un problema puntual sinó d'una mala gestió per part del Consell del Botànic.

next