Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana al Senat que es desbloquege la reforma de l’Estatut

Compromís ha presentat una moció al Senat en què reclama que es desbloquege al Congrés la reforma de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià, que porta des de 2011 paralitzada. La coalició ha recordat que en 2016 l’actual govern de la Generalitat va tornar a plantejar la reforma de l’Estatut i consideren que són dos els aspectes clau: el sistema de finançament i la reforma del sistema electoral valencià.

“Més de 7 anys porta el nostre Estatut d’Autonomia agafant pols a Madrid, més de 44 vegades s’ha ajornat. Per què el de Canàries ha estat uns mesos i el nostre porta més de 7 anys?”, es preguntava el senador Carles Mulet.

La paralització de la reforma de l’Estatut implica una pèrdua de fins a 1.600 milions d’euros anuals per al País Valencià, segons ha assegurat Compromís en un comunicat. El territori valencià només rep un 8% del pressupost total del sistema de finançament, mentre que compta amb l’11% de la població de l’Estat.

“Aquesta situació es podria revertir si existira voluntat política des de Madrid. Deleràvem que, amb el nou govern espanyol, certes desproporcionalitats es resoldrien però no. Sembla que tot seguirà igual i els valencians i les valencianes seguirem a la cua”, ha lamentat Mulet.

Un altre punt que necessita el tràmit de la reforma de l’Estatut és el sistema electoral valencià. A més, ha recordat que des de les Corts Valencianes es pot reformar la Llei Electoral per a canviar el marc del sistema electoral valencià però per a grans canvis es requereix el nou Estatut. “Podem fer petites modificacions però sense l’Estatut d’Autonomia ens quedarem en una reforma de mínims”, ha recordat el portaveu valencianista a la cambra territorial.

Alguns dels aspectes a reformar del sistema electoral són la barrera electoral del 5%, l’exigència de celebració de primàries i debats per a totes les formacions valencianes, la dotació de major proporcionalitat al sistema modificant les circumscripcions i l’obertura de les llistes electorals, entre d’altres.

“Que formacions amb més de 100.000 votants es queden fora per una barrera electoral injusta no ha de ser la regla, per això, des de Compromís hem posat esforços per tal de revertir aquesta situació de cara a 2019, però, pel que sembla, partits com PP, PSOE i Ciutadans propugnen una cosa i en fan una altra”, ha conclòs Mulet.

Comparteix

Icona de pantalla completa