Diari La Veu del País Valencià
Sánchez i Merkel acorden intensificar les negociacions amb els països d’origen dels migrants

El president espanyol, Pedro Sánchez, s’ha reunit aquest dissabte amb la canceller alemanya, Angela Merkel, per a abordar la crisi migratòria, entre altres qüestions bilaterals i de caire europeu. Sánchez ha aprofitat la roda de premsa posterior per a reclamar al PP i a Ciutadans que rebaixen el seu to en les crítiques per la política migratòria, en considerar que “no estan fent oposició al govern espanyol sinó a l’Estat” pels plantejaments que impulsen i per l’enduriment de la seua posició.

Alhora, els ha oferit un “pacte d’Estat” sobre la qüestió en benefici de tothom. De la trobada amb Merkel, els dos mandataris han eixit satisfets en creure que tenen “una visió compartida” del problema dels fluxos migratoris. Així, han acordat impulsar a Europa mesures per a millorar l’acollida i repartiment dels refugiats i dels migrants que arriben a les costes i, sobretot, combinar aquestos plantejaments amb una intensificació de les negociacions per a arribar a acords amb el Marroc i els països d’origen i de trànsit de les persones migrades.

El Parc de Doñana ha estat l’entorn que ha acollit la reunió entre Sánchez i Merkel per a preparar propostes que volen que la Unió Europea assumisca per a abordar la qüestió dels fluxos migratoris, els refugiats i l’atenció als nouvinguts per les costes europees. En la roda de premsa posterior però en un context més intern de l’Estat, el president espanyol ha retret al PP i a Cs l’enduriment dels seus discursos en relació a la immigració.

El president espanyol ha remarcat que l’estat espanyol i Alemanya “pateixen la pressió migratòria” tant en l’arribada a les costes com en el trasllat posterior que part dels nouvinguts acaben fent al centre d’Europa. “L’aproximació dels dos governs és transversal, horitzontal. No només hem de parlar de control de les fronteres i d’acollida dels que arriben a la costa, que també, sinó que s’han de reforçar els moviments secundaris i la cooperació europea amb països africans i nord-africans, oferir una oportunitat a mig termini a aquells joves”, ha explicat Pedro Sánchez, que ha remarcat –com també ho ha fet Merkel– la “visió compartida del problema” que tenen els dos governs.

En aquest sentit, tots dos han destacat la necessitat “d’intensificar” les converses i les negociacions amb el Marroc, perquè és un dels països de trànsit més potents i que més prop té la frontera europea. “Hem acordat actuar de manera coordinada, liderats per Espanya, per a negociar amb el Marroc. El Marroc té també l’obligació de parlar amb els països d’origen de la gent que arriba al Marroc. Podem cooperar amb uns i altres però tots hem d’actuar amb un interés europeu, no cadascú per la seua banda”, ha dit Merkel.

La cancellera alemanya també ha destacat que l’acció de la Unió Europea en fluxos migratoris ha de ser comuna i “fonamentada en els valors compartits, com ara el respecte a la dignitat humana i la defensa dels drets humans”. Merkel, però, ha avisat que calen canvis perquè el seu país és un dels estats que més acaba rebent immigració en segon destí. “El sistema actual amb Schengen no funciona. Segons la teoria, cap migrant hauria d’arribar a Alemanya així, però això no és el que passa en realitat. Per tant, hem d’aconseguir un sistema de repartiment just dels que es poden quedar i de retorn per als que no tenen dret a estar de manera duradora”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa