Diari La Veu del País Valencià
Morella homenatja les víctimes del nazisme

Els alumnes de Primer de Batxillerat de l’IES Els Ports que van viatjar als camps de concentració nazis de Gusen i Mauthausen han realitzat la xerrada ‘Viatge al camp nazi de Mauthausen, record a les víctimes’ sobre les seues experiències.

Durant l’acte, celebrat divendres, van reproduir l’homenatge que van realitzar als camps nazis, en el qual l’alumnat de l’institut va interpretar la Sarabanda in memoriam, composada pel morellà Toni Ortí especialment per a l’acte, i van entregar una placa en record a les víctimes de la comarca. En aquest viatge, realitzat en el mes de maig, van participar l’IES Els Ports i l’ajuntament de Morella amb la col·laboració de l’Associació Amical de Mauthausen.

Així, l’institut i l’ajuntament han recordat Alfredo Rovira, d’Ares; Graciano Sangüessa, de Benassa;, Joaquín Gil, de Castell de Cabres; Camilo Castellfort i Demetrio Bellés, de Culla; José Carceller i José Ripollés, de Cinctorres; Francisco Bordàs, Juan Miralles i Gaspar Omedes, de Forcall; José García, José Urquizo, Manuel Bellés, Manuel Bonet i Manuel Ferrer, de Morella; Julián Centelles, de Portell; Julio Arrufat, de Sorita; Francisco Benet i Marcelino Ortí, de Vallibona, i Manuel Fuster i Felipe Pallarés, de Villores.

Les víctimes van ser homenajades també l’any 2015 per a commemorar el 70é aniversari de l’alliberament dels camps nazis amb una placa al Pla dels Estudis. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va destacar que “és molt important conéixer aquesta part de la història, ja que forma part de la història amb tots els veïns de la comarca que van sofrir l’holocaust”. A més, l’edil va comentar que “cal que la joventut conega i siga conscient que aquestes barbàries van succeir perquè no es tornen a repetir mai més”.

“L’ajuntament de Morella i amb ell tots els morellans i morellanes compartim este acte de memòria històrica i de justícia, un homenatge i reconeixement a tots ells i amb ells a cadascun dels milers d’exterminats per la bogeria, per l’odi, per la intolerància, pel racisme i per la xenofòbia”, va destacar l’alcalde.

Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentració més cruels en la Segona Guerra Mundial i que per ell van passar 200.000 persones, de les quals van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-un veïns de diferents pobles de les comarques del nord, com són Ares, Benassal, Castell de Cabres, Culla, Cinctorres, Forcall, Morella, Portell, Sorita, Vallibona i Villores.

Comparteix

Icona de pantalla completa