Diari La Veu del País Valencià
Puig assegura que la reforma del finançament és irrenunciable per al Consell

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, assegura que la reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió “absolutament irrenunciable” per al Consell. “No preveiem que s’abdique de la responsabilitat de liderar el canvi de finançament per part del govern [espanyol]”, subratlla.

Així ho ha indicat Puig en una entrevista concedida a Europa Press en la qual, no obstant això, reconeix que actualment existeixen unes circumstàncies polítiques “molt complicades” perquè s’arribe a un acord sobre el nou model, però assegura que no desistirà de la seua insistència.

Malgrat això, destaca que el nou executiu de Pedro Sánchez ha obert la porta a dues qüestions “molt positives”, com són mesures transitòries per a les autònomies pitjor finançades i la possibilitat d’una reestructuració o mutualizació del deute. AIxò suposa, segons Puig, un “enorme alleujament” i permet “estar en disposició d’aconseguir eixa pilota d’oxigen” a l’espera d’una “concreció final” que confia que puga respondre’s “en les primeres setmanes de setembre”.

En aquest sentit, ha negat haver rebaixat el to reivindicatiu en la reclamació de la reforma del model. “En absolut”, subratlla, per a assenyalar que per al govern autonòmic aquesta qüestió és “de comunitat”. “La Comunitat és la meua referència i el meu paper i no tinc major obediència que els valencians i, per tant, en cap cas condicionarem la nostra posició d’una manera partidària”, emfatitza.

Al seu judici, la diferència “fonamental” en la forma de gestionar aquest tema per part de l’anterior govern del PP i l’actual és que “Mariano Rajoy va tindre un compromís en la Conferència de Presidents que no va executar i ara Sánchez sí que ha dit mesures prèvies per a compensar la situació actual i al mateix temps propiciarà l’acord”, defensa.

Ara bé, puntualitza, l’important és que “hi haja el major compromís possible per part del govern [espanyol]”. “Sabem de les dificultats i de la realitat parlamentària i és cert que si no hi ha una majoria suficient per a donar suport al nou model, no es podrà fer, però nosaltres no preveiem que s’abdique de la responsabilitat de liderar el canvi de finançament per part del govern [espanyol]”, adverteix.

Un problema territorial més enllà de Catalunya

Per tant, el president assegura que continuarà insistint en la “necessitat que es done una solució al finançament” perquè “el problema territorial d’Espanya no és sols Catalunya, sinó que són les asimetries profundes que existeixen entre unes autonomies i unes altres per a prestar els mateixos serveis”. Lamenta que en aquestos moments la Generalitat tinga “un autogovern limitat” perquè hi ha qüestions de promoció econòmica i d’infraestructures que no poden atendre “apropiadament” perquè no compten amb els recursos necessaris.

Per això, no acceptaria un pacte bilateral “ni amb Catalunya ni amb una altra comunitat”, ja que a l’estat espanyol “hi ha una situació que produeix profundes desigualtats”, així com existeix “una falta d’equitat que té conseqüències en el desenvolupament territorial”.

Per a resoldre aquesta situació, apel·la a l’actualització de l’Estat de les Autonomies que, encara que admet que ha sigut una història “d’èxits i que ha generat moltes sinergies positives”, és “moment de transformar-lo” perquè “està esgotat com a tal”.

“Caldria anar cap a un model federal que garantisca la igualtat entre ciutadans i la singularitat dels territoris. Hi ha territoris que tenen una ambició de caràcter cultural i identitari diferent i cal acceptar-ho perquè si no acceptem les diferències no podem solucionar el problema. La confrontació no és la solució, sinó el diàleg, i per a dialogar cal entendre’ns com som i el futur d’una Espanya cohesionada passa per això”, explica.

Abstenció al Consell de Política Fiscal i Finançera

D’altra banda i respecte a l’abstenció del Consell en la votació del sostre de despesa i el dèficit en el passat Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Puig indica que la Generalitat defensa els interessos dels valencians i encara que eixa opció era “millor” que la del PP, la situació “exigeix una visualització del problema valencià”.

“I això va ser el que va fer el conseller d’Hisenda, Vicent Soler: visualitzar que ens sembla un avanç, però que no és suficient. Nosaltres necessitem respostes ràpides als nostres greus problemes de finançament”, argumenta.

En aquest sentit, defensa aquesta decisió i diu no entendre “molt bé que es pretenga en els àmbits pluriterritorials que hi haja una posició dominant de partit perquè ací no estan representats els partits, sinó els territoris”. “Quan s’intenta partidizar eixos espais multilaterals es perverteix la democràcia”, retrau.

No obstant això, de cara a la votació del sostre de despesa en el Congrés dels Diputats, espera que el Grup socialista parle amb Compromís per a “acostar posicions” perquè considera que per al País Valencià seria “molt bo” que es donara llum verda al sostre de despesa proposada pel govern espanyol perquè “almenys ajuda en aquest temps”.

“Compromís farà el seu procés de reflexió, que jo respectaré prenguen la decisió que prenguen, però la defensa dels interessos valencians és estar en la millor posició de les possibles perquè si no ix el nou sostre de despesa es quedarà el del PP, absolutament restrictiu, i aquest ho és menys i, encara que no ens salva, ens ajuda a fer polítiques socials i d’inversió”, indica.

Comparteix

Icona de pantalla completa