Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de Llutxent ha cremat 3.270 hectàrees fins a tocar el terme de Ròtova

Les flames de l’incendi de Llutxent han cremat 3.270,6 hectàrees després de quatre jornades. Als sis municipis de les comarques de la Safor i la Vall d’Albaida, es va sumar aquest dijous Ròtova, amb 1,7 hectàrees calcinades.

Quatre dies després de l’inici de l’incendi –cal recordar que va ser com a conseqüència d’un llamp latent caigut sobre un pi de la població de Pinet– aquest dijous van treballat en tasques d’extinció quasi 1.000 efectius terrestres i es van sumar 31 mitjans aeris, quatre més que els participants en la jornada de dimecres. El foc, finalment, es va poder estabilitzar i, segons va manifestat el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest divendres “amb tota probabilitat” es donarà per controlat l’incendi. “Estem al final del túnel d’aquest episodi nefast per al nostre patrimoni natural”, va assenyalar.

El cap del Consell va reconéixer que ha sigut “molt difícil” però que la batalla “s’ha guanyat” i va posar l’accent principalment en el fet que “afortunadament la seguretat de les persones s’ha garantit”.

Aquest divendres, en la cinquena jornada de lluita contra el primer gran incendi forestal que ha patit el País Valencià aquest estiu, el nombre d’efectius disminueix considerablement. De fet, alguns cossos comencen a retirar-se progressivament, com és el cas de les Unitats Militars d’Emergència (UME). En tasques d’extinció continuaran dos mitjans aeris, sis dotacions de bombers del Consorci de València, cinc unitats i cinc autobombes de bombers forestals de la Generalitat, huit brigades de Divalterra i dos seccions de la UME.

Si durant les tres jornades anteriors el foc havia cremat hectàrees de massa forestal de Gandia, Ador i Barx (a la Safor), i Llutxent, Pinet i Quatretonda (a la Vall d’Albaida), aquest dijous l’incendi va arribar també al terme de Ròtova. La suma total ja ascendeix a 3.270,6 hectàrees cremades per les flames a les dues comarques.

Així dels sis pobles afectats fins a aquest dijous, a poqueta nit es va sumar Ròtova. Llutxent és el municipi més perjudicat –mentre que aquest dimecres era Gandia–, ja que ha perdut 1.210 hectàrees; Gandia ha perdut 965,1, i Pinet, 827,4. Menys terreny han perdut pel foc Ador, amb 179,3 hectàrees; Barx, amb 71,9; Quatretonda, amb 14,5, i finalment, Ròtova, amb 1,7 hectàrees.

El Consorci de Bombers de la Diputació de València va donar per estabilitzat l’incendi cap a les 11 hores d’aquest dijous. Durant aquesta quarta jornada, es mantenien dos focs actius, un a Llutxent i un altre a la part de la Marxuquera Alta, a Gandia. En aquest sentit, Puig va matisar que es tractava de “xicotets rebrots però que estan dins del perímetre”. “Demà amb tota probabilitat es donarà per controlat i durant uns dies es treballarà per a extingir-lo però poden sorgir alguns rebrots i per açò mantindrem dotacions importants i esperem que demà la pluja ajude”, va apuntar aquest dijous.

Es va permetre el retorn de les persones desallotjades de Pinet, la Drova (a Barx) i la zona baixa de la Marxuquera, a l’Ermita. Els cossos de seguretat van acompanyar els propietaris d’altres urbanitzacions per a recollir algunes pertinences, ja que els veïns de les zones de Montepino, Montesol i Las Cumbres seguiran evacuats fins que la zona siga segura. Els veïns van acudinr de manera “escalonada i racional” a les seues residències acompanyats de la Policia i la Guàrdia Civil per a comprovar l’estat dels seus habitatges, va relatar el cap del Consell.

Recuperar la massa forestal

La Conselleria de Medi ambient convocarà una taula Post-Incendi per a veure “com recuperar al més ràpid possible les masses forestals i millorar la gestió forestal”, va recordar Puig. “Nosaltres estem oberts als suggeriments i a la coparticipació de tots els agents locals. A partir de hui comença l’operació retorn perquè es tracta de tornar al més ràpid possible a la normalitat”, va afegir.

Per altra banda, el president va indicar que la Generalitat donarà una solució al més aviat possible als veïns que han perdut la seua primera residència, ja que està previst realitzar un ple extraordinari del Consell a final d’agost per a donar resposta a diverses qüestions.

Jornada de risc extrem d’incendis

Aquest dijous s’ha viscut una jornada marcada per un risc extrem d’incendis forestals a pràcticament tot el País Valencià. Prova d’això ha estat que, a banda de l’incendi de Llutxent, hi ha hagut incendis a Xert, Serra, Quesa, Bicorb, Orba, Castell de Castells i Famorca.

Comparteix

Icona de pantalla completa