Diari La Veu del País Valencià
Igualtat registra en 9 mesos 4.458 targetes d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha registrat en nou mesos un total de 4.458 targetes d’estacionament per a vehicles que transporten persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda, expedides pels ajuntaments del País Valencià i incloses en el registre autonòmic.

La Conselleria va crear per primera vegada l’any passat un Registre Autonòmic de Targetes d’Estacionament amb l’objectiu d’augmentar més la seguretat i garantir les condicions d’utilització de les targetes, de manera que s’eviten duplicitats, fraus o la utilització indeguda d’aquestes. A través d’aquest registre autonòmic, els ajuntaments poden expedir i concedir targetes i així constatar i comprovar dades, de manera que s’unifica tot en una sola base de dades.

Fins al moment de la creació d’un únic registre, cada ajuntament portava una comptabilitat individual, la qual cosa provocava la duplicitat de moltes targetes. Amb el nou registre tota la informació s’unifica en una sola aplicació i cada ajuntament pot fer les consultes a través d’un tràmit telemàtic. En el registre, que té caràcter supramunicipal, han d’inscriure’s obligatòriament totes les targetes concedides, renovades, així com suspeses, caducades i retirades pels ajuntaments. Així mateix, els ajuntaments no poden concedir i expedir una targeta sense consultar prèviament amb el registre autonòmic, que serà l’òrgan encarregat de facilitar el número de la targeta d’estacionament conforme a la tipologia que corresponga.

Respecte a la inscripció en el registre, s’inclouen les dades del titular; el número de la targeta; la data de concessió i validesa de la mateixa, i la data d’inscripció en el registre. D’eixa manera el procediment és molt més segur i evita la duplicitat, ja que qualsevol alta, baixa o canvi de titularitat haurà de ser notificada, cosa que permet portar una comptabilitat dels títols existents que fins a l’any passat no existia.

Nou decret per a la concessió i emissió de les targetes

Amb l’entrada en vigor en 2016 del decret per a regular la targeta d’estacionament per a vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda, es van introduir importants millores respecte a l’anterior normativa, tant en la concessió a més beneficiaris com en la seguretat i garantia del seu bon ús, com és la incorporació d’un holograma en la targeta i la creació del registre autonòmic que garanteix les condicions de la seua utilització.

Aquest decret ha permés ampliar els possibles beneficiaris de la targeta d’estacionament a persones amb ceguesa, discapacitat visual greu o sordoceguera i a persones físiques o jurídiques titulars de vehicles destinats al transport col·lectiu de persones amb diversitat funcional que presten serveis socials de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a la dependència.

Així mateix, es preveu la possibilitat de concedir, per raons humanitàries, la targeta provisional a persones que presenten mobilitat reduïda, encara que aquesta no haja sigut dictaminada oficialment, si pateixen una patologia d’extrema gravetat que supose una reducció de l’esperança de vida normal.

Places reservades

Respecte a les places, tots els municipis valencians han de disposar d’un mínim d’una plaça d’aparcament reservada i dissenyada per al seu ús per part de persones titulars de la targeta d’estacionament per cada quaranta places o fracció de places d’aparcament en el seu nucli urbà. A més, han de mantindre la mateixa proporció en els principals centres d’activitat.

Així mateix, els municipis han d’habilitar els estacionaments i espais exclusius per a vehicles que transporten persones amb diversitat funcional i amb mobilitat reduïda, de manera que estiguen situats en nombre i condicions adequades en tot el nucli urbà i, especialment, en àrees educatives, esportives, culturals, d’oci, d’atenció a la salut, en centres oficials, en centres comercials, etc.

Comparteix

Icona de pantalla completa