Diari La Veu del País Valencià
30 biblioplatges i bibliopiscines per a descobrir els paisatges valencians a través de dotze escriptors

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport proposa aquest estiu llegir obres d’autors valencians que descriuen en els seus textos paisatges valencians. A través del programa ‘Llegim paisatges’, l’Administració ha engegat una campanya de foment lector que es posarà en marxa en alguns punts de lectura que s’instal·len a les platges i a les piscines.

La Generalitat distribuirà llibres amb una antologia de dotze autors valencians actuals que en les seues pàgines descriuen i recreen espais del territori valencià. L’objectiu és convidar a llegir aquestes obres que incideixen sobre el paisatge valencià des de punts de vista realistes o imaginaris i acostar els ciutadans a la literatura que han fet autors locals. A través de la selecció de textos, es descobreixen les Illes Columbretes, de la mà de Vicent Usó amb El temps i la boira; el Penyagolosa, amb La sega, de Martí Domínguez, i les Vil·les de Benicàssim, amb Pascua y naranjas, de Manuel Vicent. El tramvia groc, de Joan Francesc Mira, ens porta al camí Reial de València a Xàtiva i Manuel Baixauli a les maresmes de Sueca, amb L’home manuscrit. Toni Cucarella va més enllà i ens anima a descobrir què queda del barri de les Eretes de Xàtiva amb Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts. Alguna cosa pareguda fa Isabel-Clara Simó amb Júlia, ambientada en la revolució industrial d’Alcoi, i Vicente Molina Foix, que situa El jove sense ànima a Alacant.

La poesia de Josep Piera i Gaspar Jaén i Urban ens acosten a la Drova, a la Safor, en El temps trobat, i al palmerar d’Elx, en La festa i territoris. Alfons Cervera ens repta a descobrir quins paisatges reals de la comarca dels Serrans s’amaguen darrere dels territoris de ficció de Los Yesares, en Esas vidas i En la orilla, de Rafael Chirbés, es desenvolupa al poble imaginari de Misent, a la Marina Alta.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha assenyalat que ‘Llegim paisatges’ proposa llegir però també descobrir xicotets paradisos del nostre territori a través de la literatura”. “Volem recordar que cal llegir en qualsevol estació de l’any però sabem que a l’estiu hi ha més temps lliure i quina millor manera d’ocupar-lo que llegint”, ha afirmat.

El material de la campanya ha arribat a les biblioplatges i als punts de lectura de les piscines municipals d’una trentena de municipis. ‘Llegim paisatges’ és una campanya de foment de la lectura que comparteix web amb la campanya de l’any passat “Viatja llibre/Viatja lliure”, en la qual es recomanaven rutes turístiques per les cases museu d’escriptors valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa