Diari La Veu del País Valencià
L’IVF adquereix la majoria de les participacions de l’empresa Aguamarga en compliment d’una sentència

El Ple del Consell ha autoritzat l’adquisició per part de l’Institut Valencià de Finances (IVF) del 54,58% de les participacions socials de Desarrollos Urbanísticos Aguamarga, S.L., de manera que ha donat compliment a dues sentències de l’Audiència Provincial de València que obliguen l’IVF a exercir l’opció de venda pactada en 2008 amb Bancaixa Hàbitat (hui Banco Financiero y de ahorros) i amb Tenedora de Inversiones y Participaciones, S.L. (actualment participada per Banc Sabadell). L’import total desemborsat per l’IVF per a atendre aquestes opcions de venda ascendeix a 39,5 milions.

Es tanca així un dels majors problemes heretats de l’anterior govern valencià, que en 2008, amb l’objectiu de traure de la fallida l’empresa valenciana Kelme, es va embarcar en una operació immobiliària que ha acabat costant a tots els valencians quasi 40 milions. La mercantil Desarrollos Urbanísticos Aguamarga, S.L. es troba actualment en fase de liquidació i pendent d’autorització judicial per a procedir a la dació en pagament de les finques d’Aguamarga, el valor de taxació de les quals a penes arriba als 974.953,59 euros.

“Una vegada més hem de parlar de ruïna en diferit” del govern del PPCV, ha lamentat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha explicat que tant Bancaixa com la CAM i l’IVF van adquirir uns terrenys protegits a Aiguamarga per a “salvar” l’empresa valenciana Kelme.

Operació a tres bandes

En 2007 l’Institut Valencià de Finances va encapçalar una operació a tres bandes amb les ja extintes Bancaixa i CAM per a rescatar la companyia Kelme, que travessava un moment molt complicat i semblava estar abocada a la fallida. L’operació va consistir en la compra d’uns terrenys que eren propietat de Kelme a la zona d’Aguamarga (l’Alacantí) i que estaven protegits pel seu valor ecològic.

Aquesta compra va suposar una inversió en conjunt de 35 milions d’euros, dels quals cinc van ser aportats per l’IVF, vint per Bancaixa i deu per la CAM i per a això es va constituir la mercantil Incadesa (ara Desarrollos Urbanísticos Aguamarga, S.L.), participada per les tres entitats implicades en l’operació.

Tant en el contracte de socis signat en 2008 com en les successives addendes posteriors es recull una opció de venda per part de Bancaixa Hàbitat i Tenedora de Inversiones y Participaciones (TIP) a favor de l’IVF, acció que ambdues entitats van exercir en 2011 i davant la sol·licitud de les quals l’IVF va respondre afirmant que es veia impossibilitat de complir amb l’opció de venda com a conseqüència del Decret Llei 1/2011, de Mesures Urgents de Règim Econòmic Financer del Sector Públic Empresarial i Fundacional.

Davant d’això, tant Bancaixa Hàbitat com TIP van decidir recórrer a la via judicial i, després d’un llarg procés que ha durat anys, finalment els tribunals han resolt en sentència ferma que l’Institut Valencià de Finances ha de fer front a les seues obligacions contractuals i acatar l’opció de venda adquirint el 54,58% de les participacions socials de Desarrollos Urbanísticos Aguamarga S.L. (el 18,22% estava en mans de TIP i el 36,36% estava en mans de Bancaixa Hàbitat).

La compra d’aquestes participacions socials comporta un desemborsament per a l’IVF de 39,5 milions d’euros, però cal destacar que l’IVF, en previsió d’una sentència que fóra contrària als seus interessos, té dotats en el seu balanç recursos suficients per a fer front a aquesta resolució.

Comparteix

Icona de pantalla completa