Diari La Veu del País Valencià
Un col·lectiu d’indígenes mexicans retenen un valencià per quedar-se unes ajudes a damnificats

Habitants indígenes del sud de Mèxic mantenen retingut al seu poble el valencià Iván Mouriz, a qui aquest dijous van denunciar davant la fiscalia per haver-se apropiat fraudulentament dels recursos destinats a reconstruir les cases de les víctimes del terratrèmol del 7 de setembre de 2017.

Els indígenes zacateques de Chicapa de Castro, a l’estat d’Oaxaca, van acordar el 30 de juliol retindre Mouriz, un valencià resident a Mèxic des de 2010, per haver estafat a 15 famílies pel valor de 1,8 milions de pesos (96.670 dòlars).

Liderats pel pastor evangèlic Leonel Santiago, els damnificats van iniciar davant la Fiscalia estatal un procés legal contra el valencià, qui assegura que es troba bé i que vol trobar una solució “pacífica”. El pastor va contar a Efe que va allotjar a la seua casa durant cinc mesos Mouriz, qui va arribar a la població dient que pertanyia a una associació d’auxili social i portava els plans de les cases que suposadament reconstruirien. Segons denuncia el pastor, el valencià va recol·lectar entre els damnificats diverses targetes d’ajuda a damnificats repartides pel govern federal i valorades en milers de pesos però la reconstrucció mai es va fer.

“Mouriz també va oferir ajuda a les persones que no tenien targetes i les cases de les quals havien tingut danys mínims pels sismes”, conta Santiago, qui denuncia que, sota la direcció de Mouriz, diverses cases “es van esfondrar fins a quedar reduïdes a enderrocs i va deixar la gent al carrer”.

Consultat per Efe, Mouriz va sostindre que va arribar a aquesta població amb un grup de voluntaris de Ciutat de Mèxic però aquestos el van abandonar allí en veure que la reconstrucció portaria més del que preveien. Malgrat que es va quedar sol a la població, Mouriz no va avisar els habitants que no podria dur a terme la reconstrucció. No sap si ho va fer “per por o per orgull”. “Va ser un excés de confiança, no va haver mala fe de la meua part. Va haver desorganització, va haver mentides per a poder continuar avançant però la meua falta d’experiència va provocar tot això”, conta el valencià. Mouriz admet que no va complir l’acord que va fer amb els habitants però que està “resolent aquest assumpte” i que ha acordat amb els damnificats que “es va fer reparació de danys”.

El valencià no es considera víctima d’un segrest, es troba bé i diu estar disposat a ser jutjat pel que va fer. “M’he posat en contacte amb el consolat a Ciutat de Mèxic, preocupat, perquè en un moment jo vaig pensar que perillava la meua vida, però la realitat és que no”, assegura.

Les 15 famílies defraudades esperen que alguna autoritat responga pels fets i afirmen que d’acord amb els usos i costums que regeixen aquesta localitat zacateca no permetran l’eixida del valencià fins que retorne els diners que “va balafiar”.

Cándido Martínez Orozco i Josefina Castillo Pineda, de 80 anys, van entregar les seues targetes al valencià per a la reconstrucció dels seus habitatges però després d’11 mesos continuen vivint en un campament. “Va anunciar que donaria suport a reconstruir cases amb un valor de 280.000 pesos (15.038 dòlars)”, va dir Ema Saavedra, una altra de les damnificades, i va afegir: “Però vam ser enganyats, vam entrar en l’associació i fins ara no s’ha vist res”. “Vaig ser ximple i vaig entregar els diners”, lamenta també Samuel Manuel Pineda.

El govern estatal de Mèxic va tindre constància de la situació de Mouriz i es va posar en contacte amb el valencià, qui els va informar que no es troba al poble en contra de la seua voluntat, segons va explicar a Efe el portaveu Emanuel Robledo. Aquest dimecres va expirar el termini de 48 hores perquè els seus amics i familiars li enviaren els diners que deu, per la qual cosa els habitants li han donat dues setmanes més de marge, encara que asseguren que no permetran que el valencià isca del poble.

Comparteix

Icona de pantalla completa