Diari La Veu del País Valencià
L’arribada de Sánchez a la Moncloa situa el PSOE com a primera força amb un 29,9%, segons el CIS

La moció de censura i l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa ha fet escalar el PSOE de la tercera posició en intenció de vot a la primera posició, segons les dades del CIS (període 1 al 10 de juliol). Fa tres mesos, el PSOE tenia una estimació de vot del 22% i ara arriba al 29,9%. Per darrere, el PP i Ciutadans empaten amb un 20,4%.

En el darrer baròmetre del CIS (abril), el PP constava com la força més votada si se celebraren eleccions (24%) i Cs se situava en segon lloc, amb un 22,4%.

Ara, les dades de juliol situen Podem i les seues confluències amb una intenció de vot del 15,6%. La formació de Pablo Iglesias perd 4 punts en només tres mesos i registra la xifra més baixa des que es va presentar a unes generals. El baròmetre elaborat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de juliol es va dur a terme entre l’1 i el 10 del mateix mes mitjançant unes 2.500 entrevistes. L’arribada del PSOE al govern espanyol després de guanyar la moció de censura i fer fora Mariano Rajoy té una clara traducció en la intenció de vot dels espanyols.

Els de Pedro Sánchez se situen com la formació amb més intenció de vot, amb un 29,9%. Guanyen pràcticament huit punts i superen el PP i Cs en més de nou. El baròmetre, a més, situa les formacions de Rivera i Casado en un empat amb un 20,4% dels vots. Els pitjor situats són els de Pablo Iglesias, que es desplomen i obtenen el pitjor resultat estimat des que es van presentar a unes eleccions generals.

Pel que fa la intenció directa de vot, és a dir, sense incloure la cuina del CIS després d’afegir-hi diverses variables, el PSOE també seria la força més votada (23,9%), seguida de Cs (11,3%) i el PP (10,2%). Podem i les confluències obtindrien el 8,9%. En l’anterior, la força més votada seria Cs (16,1%), seguida del PSOE (13,5%), el PP (12,1%) i Podem i les seues confluències (11,3%).

Pedro Duque, únic ministre que aprova

Els enquestats només aproven la gestió del ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, que aprova pelat, amb un 5,41. La pitjor nota l’obté la ministra d’Indústria i Turisme, Reyes Maroto, amb un 4,31.

En l’enquesta, també es pregunta sobre quina valoració es fa del govern del PSOE, tot i que quan es va realitzar tot just feia un mes que havia arribat a la Moncloa. Només l’1,4% la considera molt bona; el 17,7%, bona; el 33,9%, regular, i el 17,5%, dolenta.

Sobre els líders dels diferents partits, el millor valorat és el de Compromís, Joan Baldoví (4,05) seguit de molt a prop pel líder del PSOE i president espanyol, Pedro Sánchez, amb un 4,04. En la darrera enquesta, Sánchez obtenia un 3,35. En el cas de Rajoy, millora la seua qualificació tot i que ja s’havia fet pública la sentència del cas Gürtel. Si en abril obtenia un 2,59, en juliol puja al 2,83.

Les dades es es van recollir, però, quan encara no s’havia produït el relleu al capdavant de la direcció del PP. És a dir, quan Rajoy encara n’era president i no havia irromput encara Pablo Casado.

Comparteix

Icona de pantalla completa