Diari La Veu del País Valencià
El projecte Life+Albufera es presenta al País Valencià
RedactaVeu / València

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua que se celebra dissabte 22 de març, aquest matí s’ha presentat davant la societat valenciana el Projecte LIFE+Albufera “Gestió integrada de tres aiguamolls artificials en compliment de les Directives Marc de l’Aigua, Aus i Hàbitats”.

La Fundació Global Nature, la Societat Espanyola d’Ornitologia SEU/BirdLife i Acció Ecologista-Agró són els socis beneficiaris d’aquesta iniciativa, que persegueix demostrar que una adequada gestió integrada dels aiguamolls artificials de L’Albufera és una de les possibles opcions per a millorar la qualitat de les aigües de la llacuna i l’hàbitat de les aus.

Aquest projecte, que va arrancar el passat mes d’octubre, està liderat per la UPV i compta amb el cofinançament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i Acuamed.

L’acte de presentació s’ha celebrat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de la UPVi ha comptat amb la participació dels diferents socis d’aquest projecte europeu de governança, resultat de la col·laboració entre les administracions públiques, organitzacions ecologistes i universitats i que se centra en la gestió integrada dels tres aiguamolls artificials que podem trobar al parc natural de L’Albufera de València: el Tancat de la Pipa (València), el Tancat de Milia (Sollana) i el Tancat de l’Illa (Sueca).

La posada de llarg del LIFE+Albufera ha arrancat amb la intervenció del coordinador del projecte, Miguel Martín (UPV), que ha explicat com els aiguamolls artificials de L’Albufera poden millorar la qualitat de les aigües de la llacuna i permetre així la recuperació d’hàbitats i, per tant, beneficiar les més de 350 espècies d’aus que trobem en aquest parc natural.

A continuació, Mª Carmen Regidor (CHJ) ha descrit el cas concret del Tancat de la Pipa, el primer dels aiguamolls artificials que es va engegar a L’Albufera de València i que ha resultat ser una experiència molt reeixida. Fernando Juan (Acuamed) ha fet el mateix amb els altres dos aiguamolls artificials del parc natural: el Tancat de Milia i el Tancat de l’Illa, dues reserves naturals al servei de la biodiversitat i la qualitat de les aigües de la llacuna.

Després de la intervenció d’aquests tres socis del LIFE+Albufera, Antonio Guillen (Fundació Global Nature) ha pres la paraula per a parlar al públic assistent sobre la seua experiència en restauració d’aiguamolls, i de la importància de les xarxes internacionals.

Per la seua banda, Mario Giménez (SEU/BirdLife) ha destacat la importància d’establir protocols per a l’aplicació de la Directiva Marque de l’Aigua i de la Xarxa Natura 2000 en la conservació de les llacunes i els marjals. Després, William Colom (Acció Ecologista-Agró) ha analitzat la gestió participativa dels espais naturals i els beneficis de la custòdia del territori quant a la conservació dels aiguamolls.

Després d’aquestes primeres ponències, s’ha celebrat una taula redona que ha comptat amb la participació dels socis beneficiaris del LIFE+Albufera: UPV, Fundació Global Nature, SEU/BirdLife i Acció Ecologista-Agró.

Objectiu: Millorar qualitat de les aigües i l’hàbitat de les aus

Durant aquesta taula redona els ponents han explicat més detalladament el projecte, que cerca demostrar que una adequada gestió integrada dels tres aiguamolls artificials de L’Albufera és una de les possibles opcions per a millorar la qualitat de les aigües de la llacuna i l’hàbitat de les aus, per a poder complir així amb les Directives Marc de l’Aigua, Aus i Hàbitats.

Per a açò, durant els pròxims dos anys i mitg, els socis portaran endavant diferents tasques: el control de la qualitat de les aigües que travessen aquests aiguamolls, la gestió dels períodes d’inundació, la gestió de la vegetació, l’estudi de l’avifauna present, així com l’avaluació dels efectes sobre l’economia local i la percepció de la població sobre els aiguamolls artificials. Tot açò sense oblidar les qüestions relacionades amb la seua difusió, l’intercanvi d’experiències similars i la participació social.

Aquest repte, que va arrancar a l’octubre de 2013, compta amb un pressupost d’1.446.234.00 euros.

El seu finançament l’assumeix la Comissió Europea en un 50%, la UPV en un 22,7 %, Acuamed en un 8,6% i la CHJ en un 6’9%. La Fundació Global Nature aporta el 5,5 %, SEU/Birdlife el 5,2 % i Acció Ecologista-Agró l’1,0%.

Comparteix

Icona de pantalla completa