Diari La Veu del País Valencià
Una desena d’escoles oferiran classes de Religió Islàmica per a complir amb la normativa del Ministeri

El mateix curs que la fe catòlica s’impartirà per primera vegada en democràcia com a assignatura en segon de batxillerat, el programa pilot per a introduir l’islam a les escoles públiques i concertades està trobant resistències per a aplicar-se en alguns municipis. És el cas d’Altura, a l’Alt Palància, on aquest dimarts es va produir una concentració en rebuig a la introducció d’aquesta assignatura optativa en compliment amb les directrius del Ministeri d’Educació.

Segons diversos mitjans de Castelló, la Conselleria d’Educació havia previst oferir la matèria en dos centres d’Almassora, un de Sogorb i un altre d’Altura, a les comarques de la Plana Baixa i l’Alt Palància; tots ells municipis amb una significativa presència de població musulmana. Fonts de la Conselleria, però, expliquen que no estava confirmat que aquests col·legis formaren part del programa pilot de l’assignatura de religió islàmica tot i admetre que s’havia parlat amb els centres i la Inspecció educativa havia realitzat alguns informes per a estudiar la demanda d’estudis d’aquesta confessió.

Les classes de Religió islàmica seran fruit d’un projecte pilot que està elaborant des de fa un any la Conselleria a instàncies de la Comissió Islàmica d’Espanya (CIE), que li va instar a oferir classes de la seua confessió en compliment dels acords de 1992 entre l’Estat i algunes confessions religioses, entre elles la islàmica, segons els quals l’Administració té l’obligació d’oferir classes d’aquestes religions sempre que hi haja un nombre suficient de famílies en el centre que ho demanen.

Electoralisme

El PPCV ha fet servir l’anunci de l’inici de les classes d’altres confessions diferents a la catòlica com a arma llancívola en les tres localitats de les demarcacions de Castelló governades pel PSPV on, suposadament s’oferiria el programa pilot. Els socialistes, per la seua banda, s’han vist arrossegats per una opinió pública encesa per un rebuig al fet que l’islam s’introduïsca a les escoles sostingudes amb fons públics.

El PSPV és contrari, en principi, a la presència de qualsevol religió a l’escola. La laïcitat de l’ensenyament públic i la denúncia dels acords amb el Vaticà que obliguen a la impartició de la fe catòlica formen part del discurs socialista i en concret formen part del programa amb què Pedro Sánchez es va presentar a les primàries del PSOE.

El portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, va denunciar aquest dijous la concentració contra la docència de Religió Islàmica en un col·legi públic d’Altura per crispar “la convivència i enverinar la relació normalitzada entre religions”. El també subsecretari del PSPV va recordar, però, la seua opció per la laïcitat de l’escola alhora que va recordar que, en compliment de la normativa estatal i amb els acords de 1992, les escoles públiques i concertades tenen l’obligació d’oferir a les famílies les classes de religió tant la catòlica com la islàmica i l’evangèlica.

Mentre que, de matí, Mata va donar el seu suport als socialistes d’Altura i a l’Ajuntament “que estan defensant la llibertat religiosa, la d’opinió i la llibertat, amb majúscules”, l’agrupació local va anunciar de vesprada que, gràcies a les gestions de l’alcalde, Miguel López, i després de converses amb el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, Altura no formarà part de “l’experiència pilot en la implantació de Religió Islàmica al col·legi públic”.

La satisfacció expressada en el comunicat es va justificar en la laïcitat, l’antiracisme, “la llibertat, la igualtat i la justícia social”. El fet, però, és que la igualtat entre la població catòlica i islàmica, almenys pel que fa a la presència de les seues respectives religions a l’escola pública i concertada no serà un fet l’any que ve a Altura.

Nou intent en setembre

Des de la Conselleria d’Educació expliquen que encara no hi havia cap ordre escrita que designara els quatre centres de la Plana Baixa i l’Alt Palància per a les primeres experiències. Segons aquestes fonts, fins a principis de setembre no es coneixeran els col·legis on l’islam serà una assignatura amb les mateixes característiques que el catolicisme o l’assignatura alternativa. Però remarquen que, en compliment amb la normativa estatal, el pròxim curs hi haurà classes de religió islàmica i també l’evangèlica.

Caldrà, per a això, emetre una ordre des del departament de Vicent Marzà. De moment, la Conselleria s’ha posat en contacte amb diversos centres per a establir si hi ha demanda d’aquesta matèria. Cap d’aquestos centres, asseguren, pertany a la demarcació de Castelló.

Des de la Conselleria que dirigeix Vicent Marzà recorden que la seua preferència és que les religions queden fora del currículum, però expliquen que la introducció de l’assignatura de religió islàmica o l’evangèlica formarà part de les optatives en una desena de centres del País Valencià, aproximadament, perquè hi ha una normativa estatal del Ministeri que reconeix el dret a l’alumnat d’aquestes confessions a poder estudiar-les a l’escola.

Comparteix

Icona de pantalla completa