Diari La Veu del País Valencià
La Unió descriu el pla de desenvolupament de l’Horta com un dels projectes agrícoles més ambiciosos que s’han fet mai

La Unió de Llauradors i Ramaders qualifica el Pla de Desenvolupament Agrari (PDA) de l’Horta de València, actualment en fase de redacció, com “un dels projectes agrícoles més ambiciosos que s’han fet mai en l’àmbit de l’Horta de València” i “una oportunitat per als llauradors de fer més viables les seues explotacions”.

La publicació en el DOGV el passat 12 de març de la Llei de l’Horta va ser l’inici per a la redacció posterior d’aquest pla, explica La Unió al seu comunicat. La llei reflecteix en la disposició addicional tercera que en el termini màxim de nou mesos es constituirà el Consell de l’Horta de València i s’elaborarà el Pla de Desenvolupament Agrari, la redacció del qual és competència exclusiva de la Conselleria d’Agricultura.

Per a La Unió, “el PDA és el document més transcendental que s’ha plantejat mai de manera integral per a dissenyar la viabilitat de l’Horta”. “La llei és simplement l’instrument que possibilita que es puga redactar aquest pla tan important per al futur dels productors, ja que és el document que arreplegarà de manera detallada i, sobretot, pressupostada les diferents accions concretes que possibilitaran, o almenys donaran una oportunitat, a la viabilitat de les explotacions agràries i per tant a la pervivència dels llauradors i al manteniment d’un espai únic i singular”.

L’organització agrària critica “aquells que es limiten a desaprovar qualsevol iniciativa per a millorar la renda de les persones que es dediquen a l’agricultura en lloc de participar i aportar, cosa que per desgràcia ocorre en el sector des de fa massa temps”.

Durant el procés de participació, La Unió ha fet arribar a la Conselleria d’Agricultura un document en el qual s’arrepleguen més de 250 accions concretes que pretenen ser la base per a l’inici de la viabilitat de les explotacions agràries, la sostenibilitat de l’activitat i la supervivència de l’horta.

En el PDA proposat per La Unió es posa de manifest la necessitat de protegir l’espai físic de l’horta i, també, de l’agent humà que fa possible la seua existència, mitjançant mesures de gestió i finançament destinades a millorar la competitivitat de l’activitat agrària i la seua rendibilitat.

De manera resumida, les propostes de La Unió es basen en els principis bàsics que aquesta organització entén com a elements imprescindibles per al futur de l’agricultura: l’organització, la professionalització, la informació i la formació del productor, la planificació, la diversificació, la diferenciació i la innovació del producte.

Les propostes de La Unió s’han estructurat en set eixos: propostes preliminars, formació, recerca i divulgació, producció, cadena alimentària, comercialització i consum, infraestructures, equipaments i serveis, governança, gestió i participació i terciarització. Es tracta de 34 línies estratègiques i 258 accions concretes.

Per a l’execució de totes aquestes accions, La Unió estima que seran necessaris un mínim de 12 milions d’euros per a la posada en marxa i 22 milions anuals per a l’execució d’aquestes.

L’organització, en compliment de la Llei de l’Horta, també ha realitzat aportacions a la redacció dels estatuts del Consell de l’Horta de València, en els quals ha sol·licitat que el futur ens gestor tinga competències tant en totes les accions proposades com en les línies de finançament. La Unió entén que “no es pot deixar passar una altra vegada una oportunitat com la que s’ha presentat” i per això demana a la resta d’agents que proposen les accions que consideren més oportunes “i no es queixen tant”. “Al final si no s’actua i ens deixem portar per la inèrcia i la dinàmica actual, l’Horta de València tindrà els dies comptats i el llaurador i el paisatge de l’horta tal com el coneixem ara formarà part del record i de les novel·les”.

Comparteix

Icona de pantalla completa