Diari La Veu del País Valencià
Especialistes en economia circular es reuneixen per a debatre sobre la gestió dels residus de les empreses

Personal científic, representants de l’empresariat i especialistes en tecnologia s’han reunit per primera vegada per a estudiar i prioritzar els reptes i oportunitats que l’economia circular alberga per al sistema productiu valencià.

Els experts que configuren aquest comité estratègic especialitzat de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) han avaluat possibles solucions tecnològiques per a reduir l’actual volum de residus i ampliar el període de vida útil dels productes a través de l’ecodisseny, atorgar un segon ús a les matèries primeres sobrants en processos industrials i incrementar l’aprofitament de les aigües regenerades amb una qualitat òptima.

El grup de treball també considera necessari desenvolupar alternatives més sostenibles als materials emprats per a fabricar els productes destinats al consum, des dels envasos del sector agroalimentari als components amb què es construeixen els equips electrònics. A més, advoquen per millorar la recuperació de productes usats en el sector de la construcció.

Sobre aquest punt s’ha pronunciat el coordinador d’aquest equip, el director de l’Institut Tecnològic Metalmecànic, del Moble, Fusta, Embalatge i Afins (Aidimme), Mariano Pérez, qui ha precisat que la construcció “és la major generadora de residus”, per la qual cosa han de “desenvolupar-se sistemes que permeten la separació i recuperació de materials valuosos”.

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Economia Circular està compost pels científics Juan Bautista Carda (Universitat Jaume I), Joaquín Melgarejo i Jorge Olcina (Universitat d’Alacant) i compta amb la participació de José Antonio Costa (Aimplas) i Susana Aucejo (Itene).

L’equip es completa amb Maite Castillo (UBE Corporation Europe), Eva Giner (SPB) i Amelia Navarro (Hidraqua) en representació del sistema productiu. A més, a la primera reunió han assistit com a convidats Eduardo Palomares (Institut de Tecnologia Química-UPV) i Miguel Ángel Martínez (Institut Tecnològic del Calçat i Connexes).

L’aigua, protagonista del debat

L’aigua s’ha erigit en protagonista durant el debat tècnic i Navarro ha recordat que aquest és un recurs escàs i que, per tant, resulta “necessari garantir l’eficiència de cada gota que entra en la xarxa”. A més, el reciclatge també ha centrat l’interés dels experts.

Sobre aquest tema, Castillo ha defensat el desenvolupament de sistemes intel·ligents de classificació en origen que optimitzen aquest procés, ja que “el reciclatge és cosa de tots, des dels proveïdors de la matèria primera fins als gestors de residus, passant pels fabricants de producte o els consumidors”.

Per la seua banda, Melgarejo ha insistit en la importància de millorar els processos de recuperació de materials i components, especialment per a la utilització d’aigües regenerades, encara que es tracta d’una necessitat extensible a qualsevol altre sector.

Cinc equips d’experts independents

El comité d’economia circular se suma així als grups de treball especialitzats en agroalimentació, salut i tecnologies habilitadores per a la nova economia, que ja han començat a definir les seues propostes per al desenvolupament d’innovacions en els seus respectius àmbits. Falta que es reunisca el grup de treball sobre automoció i mobilitat sostenible, una trobada que es produirà a l’inici de setembre.

Els cinc equips d’experts independents, vinculats al sector empresarial, científic i tecnològic, hauran de remetre les seues conclusions aquesta tardor al Comité Estratègic d’Innovació (CEI), òrgan assessor de l’AVI. Aquestos informes serviran, al seu torn, de punt de partida perquè les empreses valencianes desenvolupen solucions inèdites de mercat amb el suport de l’AVI.

Comparteix

Icona de pantalla completa