Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana la il·legalització de 8 fundacions que justifiquen i enalteixen el règim franquista

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha presentat una sèrie d’iniciatives parlamentàries en què es demana al govern espanyol que actue contra les fundacions “que justifiquen i enalteixen el règim franquista”. Aquestes entitats, 8 en total, són la Fundación Las Hijas de Millán Astray y Capitán Cortés, Fundación José Antonio Primo de Rivera, Fundación Yagüe, Fundación Pro-Infancia Queipo de Llano, Fundación Blas Piñar, Fundación Ramiro Ledesma Ramos, Fundación Nacional Francisco Franco i la Fundación Serrano Súñer. A més, consideren que cal ampliar les mesures contra els partits polítics que justifiquen i defensen “el colpisme”.

Mulet ha afirmat que aquest tipus d’entitats que actuen “amb impunitat” han de ser considerades “contràries a la memòria democràtica de l’estat espanyol i a la dignitat de les víctimes”. “No podem tolerar les associacions, entitats, fundacions i organismes de similar naturalesa que commemoren, justifiquen, exalten o enaltisquen el colp militar del 1936, el franquisme i els seus dirigents”, ha dit el portaveu de Compromís al Senat i ha afegit que “per això s’ha de procedir a la seua il·legalització immediata aplicant les fórmules que permet l’actual marc legal per incitació a l’odi, exaltació del terrorisme i humiliació a les víctimes o buscant de manera urgent les reformes legals per a tipificar aquestes actuacions com a delictives”.

Compromís ha presentat una bateria de preguntes i peticions de documentació al govern espanyol com a pas previ a la presentació de noves propostes per a avançar en la il·legalització d’aquestes entitats. “A Espanya s’han il·legalitzat partits per la seua ideologia però s’ha permés concórrer a eleccions organitzacions que freguen o defensen el nazisme”, ha denunciat Mulet i ha lamentat que “a Espanya continuen actuant amb impunitat grups d’extrema dreta que agredeixen físicament la ciutadania”. La coalició també critica que “s’han finançat amb diners públics fundacions com la Francisco Franco, que es permet insultar i atemorir els demòcrates”. “Açò només passa a Espanya, ja que a Alemanya seria impensable que hi haguera fundacions Hitler, Himmler o Goebbels”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa