Diari La Veu del País Valencià
Oltra lamenta que, tot i l’augment del sostre de despesa, el País Valencià continua dessagnant-se

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha manifest aquest divendres que augmentar el sostre de dèficit és un “pegat” per a autonomies com la valenciana, que s’està “dessagnant” i a la qual eixa mesura no li permet capgirar aquesta situació.

“No volem més tiretes damunt de la ferida que ens dessagna; volem, primer, que ens cusen la ferida perquè si no continuarem dessagnant-nos, i, segon, que ens facen una transfusió, de diners en aquest cas”, ha manifestat Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Segons Oltra, la manera de “cosir la ferida” i evitar que els valencians es continuen “dessagnant” és amb un sistema de finançament “just”, una “regularització” del deute i inversions d’acord amb les necessitats del País Valencià.

La també consellera d’Igualtat ha recordat que, amb independència de la votació d’aquest divendres al Congrés dels Diputats sobre el sostre de dèficit, dins d’un mes hi haurà una nova votació sobre aquesta qüestió, en la qual espera que hi haja “una solució satisfactòria per a tots els territoris”.

Precisament aquest divendres l’executiu liderat per Pedro Sánchez no ha aconseguit traure endavant la senda del dèficit, amb la qual cosa les autonomies perdran 2.312 milions d’euros, dels quals 217 corresponen al País Valencià. Aquesta decisió implica tornar als objectius de dèficit aprovats pel govern de Mariano Rajoy amb un màxim del 0,1% per a 2019.

En la reunió que es va mantindre el passat dia 19 de juliol en el Consell de Política Fiscal Financera (CPFF) es va acordar, amb l’abstenció del conseller d’Hisenda, Vicent Soler, augmentar del 0,1 al 0,3% l’objectiu de dèficit de 2019 fixat per a les autonomies. En aquest sentit, Oltra ha insistit que la postura del Consell en el CPFF va ser abstindre’s, atés que “no és just” donar un tractament “igual” del sostre de despesa per a comunitats que tenen “situacions de partida desiguals”.

D’altra banda, ha admés que és “molt important” que al País Valencià no se li apliquen criteris “tan restrictius del dèficit” fins que no hi haja un finançament “just”. A més, ha volgut recordar que les Corts van aprovar per unanimitat demanar un sistema de finançament just, la regularització del deute i més inversions.

Comparteix

Icona de pantalla completa