Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat publica tres projectes per a millorar les connexions de la Ribera, Xàtiva i València

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha tret a informació pública tres nous projectes de servei de transport de viatgers per carretera per a les zones de la Ribera Alta, Xàtiva Nord i València Metropolitana Nord-Oest, segons publica hui el Diari Oficial de la Generalitat, DOGV.

Com ha assenyalat el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, “la renovació del nou mapa concessional de transport de viatgers per carretera empresa per la Conselleria continua i amb aquesta nova publicació són ja 31 els projectes sotmesos al tràmit d’informació pública que poden ser consultats en la pàgina web de la conselleria i que representen el 84% dels projectes previstos en el nou mapa concessional”.

“De la mateixa manera que els publicats fins a l’ara, aquestos nous projectes de serveis s’han dissenyat atenent criteris de mobilitat, operativitat i equilibri econòmic, amb un termini de vigència de deu anys”, ha assenyalat Domingo. En aquest sentit, ha afegit que “l’objectiu principal és millorar la connectivitat amb els centres atractors i els hospitals de referència, incorporar el servei a la demanda per a donar cobertura al 100% dels municipis de la Comunitat i la compatibilitat del transport escolar amb el transport regular a partir d’any 2020”.

CV-111 la Ribera Alta-València

La concessió CV-111 atendrà 19 municipis de la Ribera Alta, amb un total de 185.391 habitants. La concessió comptarà amb un mínim de 24 autobusos amb quinze línies principals la longitud total de línia de les quals és de 537 quilòmetres i realitzaran aproximadament 740.000 quilòmetres anuals. Aquesta concessió es configura sobre la base de tres tipus de serveis bàsics amb una sèrie de línies radials que convergeixen a Alzira i a l’Hospital de la Ribera, un altre grup de línies que comuniquen els municipis de la comarca amb València, principalment per a atendre la demanda de servei de caràcter universitari i una tercera línia que comunica les tres poblacions més importants de l’àmbit, com són Carcaixent, Alzira i Algemesí.

Així, s’ofereixen els següents serveis comarcals: Alberic-Alzira, amb prolongació a Tous i Antella, amb 5 expedicions diàries d’anada i tornada en dies laborables; Alginet-Alzira, amb 5 diàries d’anada i tornada en dies laborables; Benifaió-Almussafes-Alzira, amb 4 diàries d’anada i tornada en dies laborables, i una variant per a reforçar la relació entre Almussafes i l’estació de RENFE a Benifaió, amb 8 expedicions addicionals d’anada i tornada, i Llombai-Carlet-Alzira, amb 6 diàries d’anada i tornada en dies laborables des de Llombai i una addicional des de Carlet.

Els serveis a València s’estructuren a Alberic-València, amb prolongació a Tous, amb 5 expedicions diàries d’anada i tornada en dies laborables; Carcaixent-València, amb 5 diàries d’anada i 4 de tornada en dies laborables, i Benifaió-Almussafes-València, amb 5 diàries d’anada i tornada en dies laborables.

El servei Carcaixent-Alzira-Algemesí serà atés principalment per la línia 8, amb 17 expedicions diàries per sentit. A més, la relació entre Alzira i Algemesí es reforça amb els nous serveis provinents d’Alginet (5 expedicions per sentit) i Almussafes (4 expedicions per sentit).

D’aquesta forma, s’augmenta el nombre de línies que connecten aquestos municipis amb l’Hospital de la Ribera i el centre d’especialitats d’Alzira, així com amb València i entre aquestes localitats.

CV-112 Xàtiva Nord

La nova concessió CV-112 Xàtiva Nord atendrà 28 municipis de les comarques de la Ribera Alta, la Canal de Navarrés i la Costera amb una població total de 47.212 habitants i comptarà amb un mínim de 18 autobusos que realitzaran set línies principals la longitud total de línia de les quals és de 407 quilòmetres i realitzaran aproximadament 264.500 quilòmetres anuals.

Aquesta concessió es configura sobre la base d’una sèrie de línies radials que convergeixen a Xàtiva, de manera que connectaran amb aquesta ciutat i l’Hospital Lluís Alcanyís els diferents municipis del sud de la Ribera Alta, els de la Canal de Navarrés i els del nord de la Costera.

L’oferta de servei amb què comptarà cadascuna d’aquestes línies principals és Navarrés-Xàtiva, amb prolongació a Quesa i Bicorb, amb 5 expedicions diàries d’anada i tornada en dies laborables; Càrcer-Xàtiva, amb prolongació a Sumacàrcer i Sellent, amb 3 diàries d’anada i tornada en dies laborables; La Pobla Llarga-Xàtiva, amb 4 diàries d’anada i 2 tornada en dies laborables; Barxeta-Xàtiva, amb 2 diàries d’anada i tornada en dies laborables; Antella-Xàtiva, amb una expedició diària d’anada i tornada en dies laborables, i Novetlè-Xàtiva, amb prolongació a Vallés i Annauir, amb una expedició diària d’anada i tornada en dies laborables.

Aquesta nova proposta de servei permetrà una major accessibilitat amb l’Hospital Lluís Alcanyís, el Centre d’Especialitats l’Espanyoleto de Xàtiva i el centre comercial i administratiu de la ciutat així com potenciar la intermodalidad amb les estacions de Renfe a Xàtiva i la Pobla Llarga acostant el servei que connecta directament amb València.

CV-103 València Metropolitana Nord-Oest

La CV-103 atendrà una població de 259.710 habitants i comptarà amb un mínim de 20 autobusos que realitzaran aproximadament 1.506.567 quilòmetres anuals. En total es realitzaran 9 línies diferents d’autobús interurbà, algunes d’elles amb alguna variant per a reforçar determinats trams de línia, de manera que es realitzaran en total 286 quilòmetres de línia.

La proposta de servei permet consolidar els tres eixos radials de transport actuals, amb centre en València (des de Llíria-l’Eliana, des de Bétera-Parc Tecnològic i des de Paterna); mantindre o millorar els serveis transversals de comunicació interna del corredor (amb Bétera, Llíria i Riba-roja), alguns d’ells afluents al servei ferroviari que Metrovalencia presta en aquest àmbit, i crear, a més, nous serveis de caràcter metropolità com el que connecta l’aeroport amb la Fira i el Palau de Congressos.

Així doncs, es millora la connexió amb els principals centres sanitaris de l’àmbit concessional (Hospital de Llíria, Hospital Arnau de Vilanova, Hospital Intermutual Llevant i l’Hospital Doctor Moliner), amb estacions de la xarxa de Metrovalencia i amb diferents centres atractors, com ara el Parc Tecnològic de Paterna, l’Heron City de Paterna i el centre comercial El Osito a l’Eliana.

L’oferta de servei amb què comptarà cada relació principal de la concessió serà: València-Parc Tecnològic, que disposa de dues variants, una en l’Estació d’Entroncament d’FGV i l’altra en la Gran Via Fernando el Catòlic, des d’on es realitzen en total 5 expedicions d’anada i tornada de dilluns a divendres durant tot l’any fins al Parc Tecnològic. A més, el Parc Tecnològic comptarà amb el reforç que suposarà el nou servei entre Entroncament i l’Hospital Dr. Moliner, la qual cosa aportarà 5 expedicions diàries més d’anada i tornada.

La línia València-Mas Camarena disposarà de 5 variants en funció de si connecten amb Facultats, el Parc Tecnològic o Mas Camarena (Sector C), amb un total de 15 expedicions d’anada i 14 de tornada de dilluns a divendres durant tot l’any, 3 d’anada i tornada els dissabtes laborables i 2 d’anada i tornada els diumenges i festius, en tots dos casos durant tot l’any. A més, Mas Camarena comptarà amb el reforç que suposarà el nou servei entre Empalme i l’Hospital Dr. Moliner, la qual cosa aportarà 5 expedicions diàries més d’anada i tornada.

València-Paterna (El Plantío), de dilluns a divendres durant tot l’any comptarà amb 42 expedicions d’anada i 43 de tornada fins a Paterna i 2 d’anada i tornada que arriben fins a la urbanització El Plantío. En dissabtes laborables l’oferta es redueix a 24 d’anada i tornada i en diumenges i festius, a 12 d’anada i tornada durant tot l’any.

València-Llíria, amb prolongació fins a Xestalgar. En el primer cas comptarà amb 21 expedicions d’anada i 23 de tornada de dilluns a divendres laborables, de manera que es reduirà l’oferta a 16 d’anada i 15 de tornada en dissabtes i a 8 d’anada i 7 de tornada en diumenges i festius durant tot l’any. La capçalera a Xestalgar compta amb 3 expedició d’anada i 3 de tornada de dilluns a divendres laborable durant tot l’any i una d’anada i tornada en diumenges i festius durant tot l’any.

València-l’Eliana (centre comercial El Osito) compta amb 24 expedicions d’anada i 23 de tornada de dilluns a divendres i els dissabtes laborables amb 2 expedicions d’anada i 2 de tornada, durant tot l’any.

Bétera-Serra compta amb 14 expedicions d’anada i tornada de dilluns a divendres, 3 d’anada i tornada en dissabtes i 2 d’anada i tornada en diumenges i festius durant tot l’any. El servei funciona com un alimentador a l’estació de Metrovalencia a Bétera, per a aproximar als usuaris de Serra i Nàquera, alhora que permet la comunicació d’aquestes dues poblacions amb Bétera, de la qual depenen funcionalment per a determinats serveis bàsics.

Vilamarxant-Riba-roja de Túria, aquest servei afluent al Metro, comptarà amb 31 expedicions d’anada i tornada de dilluns a divendres, 8 expedicions d’anada i tornada els dissabtes laborables i 7 els diumenges i festius. El servei s’ha plantejat per a la seua coordinació amb una expedició cada mitja hora en dies laborables, de manera que coordina totes les expedicions amb les eixides i arribades del metro a l’estació de Ribaroja.

La línia Vilamarxant-Llíria es prolongarà fins a l’Hospital de Llíria i realitzarà 10 expedicions diàries d’anada i tornada de dilluns a divendres laborables.

Aeroport-Fira-Palau de Congressos és un servei especial per a connectar l’Aeroport de Manises amb la Fira de València i el Palau de Congressos, que finalitza en l’estació d’Empalme d’FGV els dies de Fira, amb expedicions compassades a l’arribada dels vols.

La nova proposta suposa una millora en la funcionalitat i qualitat del servei, incorporar una major connexió amb els centres atractors de l’àmbit, incrementar el nombre d’expedicions que presenten un major potencial de demanda però que no estaven sent correctament ateses, potenciar les condicions per a l’intercanvi modal en el conjunt de l’àmbit concessional i crear de noves línies.

Comparteix

Icona de pantalla completa