Diari La Veu del País Valencià
CaixaBank augmenta els seus beneficis un 54,6% respecte al primer semestre de 2017

El Grup CaixaBank va obtindre en el primer semestre de 2018 un benefici atribuït de 1.298 milions, la qual cosa representa un increment del 54,6% respecte al mateix període de l’any passat, ha informat l’entitat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El banc ha explicat que el resultat se sustenta en el creixement dels ingressos, amb un augment del marge brut del 8,7% fins als 4.654 milions, impulsat per la fortalesa dels ingressos core del negoci (marge d’interessos, comissions, ingressos del negoci d’assegurances, posada en equivalència de SegurCaixa Adeslas i participacions de BPI Bancaseguros), que han arribat als 4.091 milions (+4,5%).

Així mateix, altres factors que han contribuït al creixement del resultat han sigut la contenció de costos, la reducció de les dotacions i la major aportació del banc portugués BPI –252 milions incloent el resultat de les seues participades–, malgrat que les despeses d’administració i amortització recurrents han crescut un 4%. La rendibilitat del Grup CaixaBank ha millorat fins al 10,4% en línia amb l’objectiu del Pla Estratègic per a 2018 del 9% i l’11%, mentre que la rendibilitat recurrent del negoci bancari i assegurador s’ha situat en el 12%, amb un resultat de 1.121 milions.

El marge d’interessos del primer semestre del grup ascendeix a 2.432 milions (+3,5% respecte al primer semestre de 2017), la qual cosa s’ha atribuït a la millora de la rendibilitat del crèdit, la gestió del finançament minorista i l’estalvi en els costos del finançament institucional; d’altra banda, els ingressos per comissions han aconseguit els 1.293 milions, un 3,3% més respecte al mateix període de l’exercici anterior. Han descendit en un 5,9% les comissions bancàries, de valors i uns altres, mentre que es manté la tendència de creixement de les comissions dels fons d’inversió (+18,4%), plans de pensions (+9,4%) i comercialització d’assegurances (+26,7%).

Crèdit, recursos i morositat

El crèdit brut a la clientela se situa en 225.744 milions, un 0,8% més que l’any anterior, i la cartera va créixer un 1,6% (+3.366 milions); el crèdit a particulars va augmentar un 1,2% l’any (+6,3% en el trimestre), impulsat essencialment pel crèdit al consum a Espanya (+5% en el trimestre i 10,7% l’any), i la nova producció de crèdit hipotecari va créixer un 8%. Els recursos de clients han crescut fins als 366.163 milions a tancament de juny de 2018, un 4,8% més, amb un augment del 6,1% dels recursos en balanç i del 1,8% dels actius sota gestió, que aconsegueixen els 98.316 milions (+1,2% en el trimestre).

D’altra banda, la ràtio de morositat de CaixaBank s’ha reduït fins al 5,3% (6,5% en juny de 2017 i 6% en desembre de 2017) i els saldos dubtosos han descendit fins als 12.714 milions (-981 i -1.591 milions en el trimestre i des de desembre, respectivament), després de la gestió activa, que inclou la venda de carteres. Per contra, la ràtio de cobertura augmenta fins al 56% (6 punts percentuals més que fa un any).

Dèficit i Catalunya

Pel que fa a la situació econòmica, el conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, ha instat a treballar per la reducció del dèficit. “Portem quatre anys de creixement econòmic, quatre anys de bonança econòmica, però el nostre dèficit públic està prop del 3%”, així com el creixement del PIB, ha explicat. És per això que considera que s’ha de fer “un esforç per a reduir-lo” perquè eixa és “és la millor recepta per a mantindre l’Estat de Benestar”.

D’aquesta manera, Gortázar ha instat a aprofitar la bona part del cicle econòmic per a reduir el dèficit. No obstant això, ha insistit que no creu que “eixe esforç haja d’estar suportat per la banca”.

Respecte a la situació a Catalunya, ha destacat que CaixaBank sempre ha advocat pel diàleg, “en el marc de la llei”, i ha celebrat totes les actuacions que vagen en eixa línia. Tanmateix ha recordat que “el camí és llarg i no exempt de dificultats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa