Diari La Veu del País Valencià
Alacant inicia el canvi de nom de 36 carrers amb denominació franquista dos anys després del primer intent

L’Ajuntament d’Alacant ha iniciat aquest dimecres el canvi de noms de carrers amb denominació franquista, una acció que va intentar l’anterior tripartit d’esquerres en 2016 i que s’ha pogut fer finalment quasi dos anys després. Ara, en compliment amb la Llei de Memòria Històrica, el consistori ha retirat sis plaques la nomenclatura de les quals contradeia la normativa estatal, entre elles, la de Felipe Bergé, que ha sigut batejada com a Periodista Pirula Arderius.

Segons ha explicat la regidora de Cultura, María Dolores Padilla, en l’acte d’inauguració de la nova placa, aquesta és la primera de les actuacions de les modificacions en la llista de carrers a la ciutat aprovades en la Comissió de Memòria Històrica que preveu el canvi de nom de 36 carrers franquistes. Al llarg del matí també s’han substituït els rètols dels carrers Capità Fernando Ballenita, Francisco Candela Martí, Jaime Galiana, Juan Ballesta Pozuelo i Luis Bellido, que passen a denominar-se Pedro Mas García, Marina Nomdedéu, Escultor Adrián Carrillo, Angelita Rodríguez Preciado i Periodista Adrián López, respectivament.

A l’acte de retolació ha assistit la protagonista de la nova placa, Pirula Arderius, periodista amb una dilatada trajectòria de 40 anys en el Diario Información d’Alacant, que ha considerat “impressionant” que la via haja sigut batejada amb el seu nom després d’haver passat tant per aquesta zona amb els seus companys de professió.

Per la seua part, l’edil de Cultura ha assegurat que han aconseguit un “consens molt ampli” per a aconseguir aquest canvi i que “sempre” s’ha tingut en compte “l’opinió dels alacantins”.

Una llista de carrers que s’oblida de la reparació

La regidora de Compromís María José Espuch ha celebrat que la ciutat deixe de tindre noms franquistes en el seu mapa urbà, però ha lamentat que el PP “haja obviat el caràcter reparador de la Llei de Memòria Històrica”. Segons ha recordat Espuch, la proposta original “no solament desplaçava de la llista de carrers militars i prohoms de la societat franquista” sinó que també “restituïa figures que van patir la repressió posterior i feminitzava una llista de carrers que desborda de testosterona”.

Així, l’exregidora de Memòria Històrica ha denunciat “la decisió última de l’alcalde del PP, Luis Barcala, de no respectar el consens aconseguit en la comissió de Memòria Històrica que a finals de 2017 va arribar a un acord per a aquest canvi”. Segons indica Compromís en un comunicat, de la llista de carrers pactada han desaparegut 20 dels 36 carrers previstos en el consens pactat per la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica d’Alacant, Alicante Vivo, la Universitat d’Alacant, una representació política de tots els partits en el ple municipal i la representació veïnal de les cinc juntes de Districte.

Compromís assenyala que ha desaparegut la via dedicada a Miquel Grau, a Amado Granell, a la Institució de Lliure Ensenyament, a les diputades del primer parlament democràtic després de la Dictadura –Les 27 Constituents–, a Igualtat i a les dones que van lluitar durant els anys de la República per la defensa de la igualtat –Mestres de la República–, entre d’altres.

“La nova proposta del PP també ha buidat de tota perspectiva de gènere la proposta de la comissió de Memòria Històrica en què el mateix partit va participar a través de qui hui és alcalde [Barcala]”, denuncia Compromís, i concreta que, per exemple, “cauen de la llista alacantines com la cineasta Cecilia Bartolomé Pina o Francisca Aguirre, Premi Nacional de Poesia en 2011, a més de la literata de prestigi Carmen Conde o Federica Montseny, la primera ministra d’Espanya”.

Un llarg procés amb denúncies incloses

El procés per a canviar els carrers amb nom franquistes a Alacant es va gestar al novembre de 2016, quan la Junta de Govern Local, durant el mandat de l’executiu tripartit (PSPV-PSOE, Guanyar i Compromís), va aprovar la substitució dels carrers afectats per la Llei de Memòria Històrica. Després d’una denúncia del PP local que va dur el cas als tribunals (aleshores en l’oposició) perquè demanava que aquella decisió passara pel ple municipal, el consistori es va veure obligat al març de 2017 a reposar els noms franquistes a les respectives vies.

Així, el passat 14 de desembre, la Comissió de Memòria Històrica d’Alacant va aprovar la substitució de 37 carrers amb noms franquistes i va desestimar la xifra primigènia que advocava per fer el canvi de 46 vies. Això no obstant, no va ser fins al 5 de juny de 2018 que la Comissió es va reunir per a donar el vistiplau després que l’actual equip de govern, encapçalat pel PP, es vantara de ser qui amb la convocatòria donava compliment a la Llei de Memòria Històrica i no els grups d’esquerres, actualment a l’oposició.

El regidor socialista Fernando Marcos –que va tindre la gestió de la Regidoria de Memòria Històrica– ha declarat als periodistes que, des de la seua formació, els “agrada molt veure com es comencen a canviar els noms dels carrers d’Alacant, com es comencen a dignificar amb noms de persones il·lustres”, com el cas de Pirula, a qui s’ha referit com una “dona lluitadora”. No obstant això, Marcos ha destacat que des del seu grup polític no es detindran ací: “Portarem a ple que no es finalitze la Comissió de Memòria Històrica”.

Mentrestant, el portaveu municipal de Guanyar, Miguel Ángel Pavón, s’ha mostrat crític amb el consistori perquè, al seu judici, “aquesta retirada es podria haver efectuat molt abans”. Pavón també ha afirmat que s’alegren que hagen llevat d’aquesta via “un falangista, un colpista”, ja que, segons ell, mantindre el seu nom era “un insult per als demòcrates”, però ha subratllat: “Amb això no acaba el compliment i, de fet, nosaltres portarem al ple una moció conjunta amb el PSPV-PSOE i Compromís perquè no acaben els treballs de la Comissió municipal de Memòria Històrica”.

Al seu torn, la portaveu municipal adjunta de Compromís, María José Espuch, ha reiterat que no volia “entrar en polèmica” i que és “un honor canviar un carrer franquista”, alhora que ha repetit que és “important mantindre aquesta placa, que ha passat la porga del PP”. El seu homòleg de Ciutadans (Cs), Antonio Manresa, ha considerat que aquest “és un bon inici” per al canvi de la llista de carrers d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa